• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Elisabet Babic (M) om varför det är viktigt att köpa mer nötkött för att stödja bönderna. Foto: SVT

Ersätter vego med nötkött – kritiseras av Livsmedelsverket

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens torka är slaktköerna långa och köttet svårsålt. Laholm och Varbergs kommun stöttar genom att ersätta vegetariskt och annat kött med just nötkött i skolorna. Men Livsmedelsverket tycker det är tråkigt och dåligt för miljön.

I Halland serverar kommunerna mellan 83 till hela 99 procent svenskt kött i sina verksamheter. Men det är bara Laholms kommun och Varbergs kommun som väljer att utöka serveringen av nötkött för att på så sätt stötta bönderna som inte kan skicka sina djur till slakt, på grund av de långa slaktköerna.

Livsmedelsverket kritiska

I spåren av torkan

Anna-Karin Quetel är nutrionist på Livsmedelsverket. Hon menar att det är dåligt att ersätta vegetariska mål med nötkött.

– Att just ta bort det vegetariska tycker vi är jättesynd. Vi behöver äta mer växtbaserat och vegetabilier. För att gynna en hållbar utveckling både för klimatet och bönderna så behöver vi faktiskt minska köttkonsumtionen och istället välja kött med omsorg, säger hon.

Medveten om miljöfrågan

Elisabet Babic (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Laholms kommun är medveten om just miljöaspekten och menar att den ökade serveringen av nötkött är tillfällig fram till årsskiftet.

– Vi vill fortfarande ha en köttproduktion i Sverige och då måste vi säkerställa att den fortfarande finns kvar och det här är ett sätt i detta arbetet, säger Elisabet Babic.

I klippet kan du höra  hur kommunstyrelsens ordförande resonerar.

Så mycket svenskt kött serveras i kommunerna och Region Halland

Kungsbacka: 92,7 procent svenskt kött i verksamheterna. Torkan har inte påverkat politiska beslut, väljer inte att servera mer nötkött. Tittar nu på införa mål för smartare miljöarbete.

Varberg: 98 procent svenskt kött. Ersätter två hönsfärsrätter, en kycklingrätt och en vegetarisk rätt med nötkött under fyraveckorsperioder. Pågår på detta sätt under hela hösten.

Falkenberg: Har 96 procent svenskt kött. Har inga helvegetariska dagar varje vecka. Har inte fått i uppdrag att servera mer nötkött. Ska tas upp i servicenämnden framöver.

Hylte: Köper bara in svenskt kött. Har några dagar i månaden som är vegetariska och ämnar behålla dessa. Följer sin kostpolicy att öka upp det gröna istället för att köpa mer nötkött.

Halmstad: Har 83 procent svenskt kött. Kommer inte göra annan åtgärd än att fortsätta handla merparten svenskt kött.

Laholm: Har 99,72 procent svenskt kött. Väljer att servera nötkött på de vegetariska dagarna under hösten för att hjälpa till att minska slaktköerna.

Region Halland: Använder svenskt kött till 99 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

I spåren av torkan

Mer i ämnet