I Halland serverar kommunerna mellan 83 till hela 99 procent svenskt kött i sina verksamheter. Men det är bara Laholms kommun och Varbergs kommun som väljer att utöka serveringen av nötkött för att på så sätt stötta bönderna som inte kan skicka sina djur till slakt, på grund av de långa slaktköerna.
Livsmedelsverket kritiska
Anna-Karin Quetel är nutrionist på Livsmedelsverket. Hon menar att det är dåligt att ersätta vegetariska mål med nötkött.
– Att just ta bort det vegetariska tycker vi är jättesynd. Vi behöver äta mer växtbaserat och vegetabilier. För att gynna en hållbar utveckling både för klimatet och bönderna så behöver vi faktiskt minska köttkonsumtionen och istället välja kött med omsorg, säger hon.
Medveten om miljöfrågan
Elisabet Babic (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Laholms kommun är medveten om just miljöaspekten och menar att den ökade serveringen av nötkött är tillfällig fram till årsskiftet.
– Vi vill fortfarande ha en köttproduktion i Sverige och då måste vi säkerställa att den fortfarande finns kvar och det här är ett sätt i detta arbetet, säger Elisabet Babic.
I klippet kan du höra hur kommunstyrelsens ordförande resonerar.
Så mycket svenskt kött serveras i kommunerna och Region Halland
Kungsbacka: 92,7 procent svenskt kött i verksamheterna. Torkan har inte påverkat politiska beslut, väljer inte att servera mer nötkött. Tittar nu på införa mål för smartare miljöarbete.
Varberg: 98 procent svenskt kött. Ersätter två hönsfärsrätter, en kycklingrätt och en vegetarisk rätt med nötkött under fyraveckorsperioder. Pågår på detta sätt under hela hösten.
Falkenberg: Har 96 procent svenskt kött. Har inga helvegetariska dagar varje vecka. Har inte fått i uppdrag att servera mer nötkött. Ska tas upp i servicenämnden framöver.
Hylte: Köper bara in svenskt kött. Har några dagar i månaden som är vegetariska och ämnar behålla dessa. Följer sin kostpolicy att öka upp det gröna istället för att köpa mer nötkött.
Halmstad: Har 83 procent svenskt kött. Kommer inte göra annan åtgärd än att fortsätta handla merparten svenskt kött.
Laholm: Har 99,72 procent svenskt kött. Väljer att servera nötkött på de vegetariska dagarna under hösten för att hjälpa till att minska slaktköerna.
Region Halland: Använder svenskt kött till 99 procent.