Hör varför valet av dagverksamhet spelar roll i klippet ovan. Foto: SVT

Forskaren om vikten att få välja dagverksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att demenssjuka själva får möjlighet att välja vilken dagverksamhet hen vistas på. Det menar Kristina Ziegert, professor i omvårdnad på Högskolan i Halmstad. Enligt henne spelar också valmöjligheten roll för välmåendet hos anhöriga.

När Kristina Ziegert valde ämne för sin doktorsavhandling valde hon att fokusera på anhörigas livssituation när närstående drabbas av en allvarlig sjukdom.

– Livet förändras dramatiskt och hela livssituationen påverkas. Man förväntas att vara anhörig och ställa upp i alla lägen. Förväntan att man ska ta hand om en person som har demens orsaka stress, säger hon.

När det nu blir möjligt för Laholmsbor över 65 med demenssjukdom att välja mellan olika dagverksamheter menar Kristina Ziegert att det även kommer ha en stor påverkan för de anhöriga. Hör varför i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.