Anhörigföreningen i Båstad & Laholm berättar om vad den nya dagverksamheten kan betyda. Foto: SVT

Snart kan demenssjuka få naturnära dagar på Hallandsås

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer demenssjuka Laholmsbor över 65 år ha möjlighet att välja att ha sin dagverksamhet i lantlig miljö på Hallandsås. Det är något som kan ha positiv inverkan för både de sjuka och anhöriga.

Marie Svensson är verksamhetsledare på Gärdet på Hallandsås. Hon hoppas att dagverksamheten ska kunna hjälpa anhöriga genom avlastning i vardagen

– Det blir lite fritid för dem så de kan syssla med vad de behöver göra. Köra hemifrån, är det många som inte vågar. Jag hoppas att man får stimulans när man är här så man är trött när man kommer hem och kan sova på natten. Det ger också effekt för anhöriga, så de kan vila lite mer, säger hon.

Hon har jobbat med äldre hela sitt liv och varit undersköterska i flera år. När hon och hennes familj flyttade till sin gård i sydligaste delarna av Halland såg hon möjligheterna att där etablera dagverksamhet.

Närhet till natur

På Gärdet kommer vårdtagarna ha möjlighet att bland annat umgås med djur och ta promenader i naturen. I klippet ovan kan du höra Lillemor Johnsson och Pia Sturesson från Anhörigföreningen i Båstad & Laholm berätta om vad det kan betyda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.