• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Västanvindens förskola i Halmstad förbjuder barnen att leka krig och bygga vapen. Foto: TT

Förskola förbjuder krigslekar

Uppdaterad
Publicerad

Västanvindens förskola i Halmstad förbjuder barnen att leka krig och bygga vapen.

– Det var skjuta, dö och sparka. Det blev fysiskt och de gjorde varandra illa, säger förskollärare Susanne Elveroth Aronsson.

P4 Halland var först med att rapportera att Västanvindens förskola i Halmstad infört en nolltolerans mot krigslekar.

Personalen på förskolan upptäckte att flera barn blev illa berörda av lekarna på gården.

– I början av leken är det kanske okej, men sedan eskalerar det. Då kan barnen få svårt att bedöma sin egen kraft, säger Susanne Elveroth Aronsson, förskollärare på Västanvinden.

Datorspel med 18-årsgräns

På förskolan beskriver man det som att barnen lekte våldsamma lekar med inspiration från datorspel med 18-årsgräns. Förskolechefen tog därför beslutet att förbjuda alla sådana typer av krigslekar.

– Vissa barn mår inte bra av detta. Vi märker att det är på väg att bli en kränkning, och därför förbjuder vi det i förebyggande syfte, säger förskolechef Annette Altemyr.

Leken bearbetar

Trots att förbudet är nyinfört menar personalen att det redan har fått positiva effekter.

– Barnen tycker det är skönt när det finns en tydlighet, säger Susanne Elveroth Aronsson.

Tror du att ett förbud kan påverka barnen negativt?

– Nej, faktiskt inte. Vi vet att det finns forskning som talar för att leken bearbetar, och då är vi uppmärksamma på det. Men man behöver också lära sig att leka ”vanliga” lekar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.