efter sprängningsförsöket i Varberg. Skadad vägg vid en entré med tecken på brännskador och nedfallen jord, samt växtlighet som växer i sprickor vid golvet. Det finns en dräneringsrör delvis synlig vid ingången, och rummet innanför är delvis synligt genom glasdörrarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra reportern förklara hur sprängningsförsöket gick till. Foto: Ur polisens förundersökning.

Försökte spränga butikslokal i Varberg – två unga män åtalas

Publicerad

En rörbomb placerades utanför en butikslokal i Varberg i början av juni i år. Bomben antändes men detonerade inte som planerat. Nu åtalas två män i 20-årsåldern vid Halmstads tingsrätt för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Enligt polisen har bomben har sannolikt tillverkats av två män som tidigare dömts för att ha tillverkat ett stort antal bomber, använda av kriminella runt om i landet. En bild som även åklagare Henrik Kindlund delar.

– Bland annat ser vi att stubinen inte fungerat som tänkt, vilket är något man sett på flera av bomberna som tillverkats av de två dömda männen, säger Kindlund.

Ett erkännande

En av männen erkänner brott och har varit hjälpsam i utredningen, vilket kan leda till att han får ett mildare straff. Den andra mannen nekar till att han ska ha begått brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.