Peter Johansson från företaget Östorps bevattning sitter framför en bevattningdsamm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bevattningsdammar gör det möjligt att ta vara på regnvatten för framtida torrperioder. Se mer hur det fungerar i klippet ovan. Foto: Casper Sewerin/SVT

Från problem till lösning – därför har regnvatten blivit en het fråga för lantbrukare

Publicerad

Tidigare har regnvatten setts enbart som ett problem som måste ledas bort – men nu kan det i stället vara lösningen på framtidens längre torrperioder för lantbruket.

– Det är en fantastisk resurs som vi kan använda utan att förbruka den, säger Peter Johansson, på företaget Östorps bevattning.

Att anlägga bevattningsdammar har hittills varit vanligare på östkusten, där det regnar mindre per år. Nu ser branschen att bevattningslösningar blir en allt hetare fråga för lantbruket – och intresset för bevattningsdammar ökar nu även på västkusten.

– Det är ett stort intresse för bevattning och med det kommer frågan om hur man ska förse systemet med vatten. Då är en damm en av lösningarna, säger Peter Johansson på företaget Ösatorps bevattning i Laholm.

Med en bevattningsdamm, som samlat in regnvatten under året, är potatisskörden säkrad, se i klippet hur lantbrukaren Henrik Olssons damm i Laholm funkar. Foto: Casper Sewerin/SVT

Lantbrukaren Henrik Olsson odlar bland annat potatis och är därför i stort behov av vatten vid rätt tidpunkt. 2006 byggde han en våtmark kombinerad med en bevattningsdamm på Värestorps gård i Laholm.

– Vi måste kunna spara vatten när det finns gott om det och ha magasinen fulla när det blir torrt, säger han.

Nytt stöd för bevattningsdammar

Sedan 2023 har lantbrukare kunnat söka öronmärkta pengar från Jordbruksverket för att anlägga bevattningsdammar.

Budgeten är 170 miljoner kronor för hela programperioden (2023–2027). En genomsnittlig investering inom bevattningsdammar beräknas att få 570 000 kronor i stöd.

En damm kan kosta mellan 2–3 miljoner kronor att anlägga.

Hittills har det kommit in 11 ansökningar.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Så kan klimatförändringarna påverka din mat

Mer i ämnet