Fredrik är en av få manliga doulor – riktar in sig på queert föräldraskap

Publicerad

Trots framsteg kan queera personer fortfarande mötas av fördomar och okunskap inom vården. Det gäller även när man ska bli förälder. Därför valde doulan Fredrik Stillerud i Falkenberg att rikta sig till just den gruppen.

– Det kommer fortfarande frågor som ”vem som är pappan” om det handlar om ett lesbiskt par, säger han.

I grunden är han utbildad högstadielärare. Sedan ungefär ett år tillbaka jobbar han också som doula, vilket innebär att han erbjuder emotionellt stöd till den födande och den eventuella partnern innan, under och efter förlossningen.

Fredrik Stillerud är själv queer och ser att det finns ett behov av stöd till gruppen från någon som har egna erfarenheter då förtroendet för vården bland queera personer i vissa fall är lågt. Han säger att det även finns en högre andel psykisk ohälsa i gruppen, vilket kan göra att behovet av stöd ökar.

I klippet ger han exempel på utmaningar som queera personer kan möta inom vården.

Detta är en doula

En doula är en person som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande och närmaste under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt. En doula har inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och rollen är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen.

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt ”kvinna som ger omvårdnad”.

Källa: Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.