Jennifer Ohmes och Fredrik Ohmes sitter vid köksbordet i sitt hem i Köpinge i Laholms kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jennifer Ohmes med sonen Fredrik Ohmes hemma vid köksbordet i Köpinge. Hör hennes kritik mot sonens nya skolskjutsrutt i klippet. Foto: Peter Osterberger/SVT

Fredrik bor fyra km från skolan – skolskjutsen tar 43 minuter

Uppdaterad
Publicerad

Nära trekvarts bussfärd blir det för mellanstadieeleven Fredrik Ohmes för att ta sig till skolan när skolskjutsturen lagts om i Laholms kommun. Helt orimligt, menar mamma Jennifer Ohmes.

Efter att Ahlaskolan nyligen lades ner så ska tioårige Fredrik Ohmes i höst börja på Parksskolan i Laholm. Från att att ha haft runt tio minuters resväg till skolan måste han nu åka buss i nära trekvart.

– Det är barn det rör sig om, inte godstrafik, säger Jennifer Ohmes som tillsammans med flera andra familjer lämnat in en skrivelse till kommunen för att få till en kortare busstur.

Hallandstrafiken: Inte orimligt

Hallandstrafiken, som ansvarar för skolskjutstrafiken på kommunens uppdrag, säger till SVT att turen blir lång, för att alla elever som behöver ska kunna få skjuts med de bussar som finns tillgängliga.

Är det rimligt att låta så små barn åka en så lång sträcka?

– Det är i alla fall inte orimligt. Det finns barn som åker längre. Samtidigt förstår jag föräldrarna, det går snabbare att ta bilen, säger David Bernhard, chef för kollektivtrafik och skolskjuts på Hallandstrafiken.

De poängterar också att det är kommunen som beslutat om en maxgräns på 60 minuter för skolskjutsturer.

David Bernhard är chef för kollektivtrafik och skolskjuts på Hallandstrafiken som har huvudkontor i Falkenberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det rimligt att låta så små barn resa en så lång sträcka? Hör skolskjutschefen David Bernhards svar på frågan i klippet. Foto: Peter Osterberger/SVT

Kommunen: Vi kan inte lova något

Henric Kahlmeter, chef på utbildningsförvaltningen i Laholm, säger att de inte är helt nöjda med turen och kommer att se om det går att hitta en annan lösning.

– Men just här och nu kan vi inte lova något. Utan vi lovar bara att vi gör så gott vi kan för att det ska blir bättre för de här barnen.

På frågan om ifall maxtiden 60 minuter är rimlig för låg- och mellanstadiebarn så svarar Kahlmeter att det är en politisk fråga.

– Rimligheten i riktlinjerna är inte min sak att bedöma, det är den politiska nämnden som antog dem 2009 och de har gällt sen dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.