Tf förvaltningschef Marcus Alvstrand utanför stadshusets entré i Laholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem som försäkringsmässigt har ansvar för barnen om något skulle hända dem på vägen till skolan kan kommunen inte svara på. Men efter en ny dom vill kommunen lägga tillsynsansvar på vårdnadshavarna. Foto: Lill Eriksson

Kommunen om skolskjutskritiken: ”Överklaga om du inte är nöjd”

Uppdaterad
Publicerad

Laholms kommun beviljar i regel inte längre skolskjuts för små barn som har en farlig väg till skolan. Kommunjuristen har hittat ett tidigare rättsfall där kommunen slapp det ansvaret.

Om förvaltningsrätten går på samma linje måste vårdnadshavare själva se till att barnen kommer säkert till och från skolan.

En individuell bedömning ska göras i alla ärenden. I Knäred har samtliga barn som överklagat avslaget fortsatt nekas skolskjuts av kommunen, med hänvisning till ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen i mars tidigare i år.

SVT Nyheter Hallands sommarturné

Då kom domstolen fram till att det är vårdnadshavarna och inte kommunen som har tillsynsansvar för barnen. Nu ska förvaltningsrätten pröva barnens överklaganden utifrån detta.

I klippet förklarar kommunen avslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter Hallands sommarturné

Mer i ämnet