Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tycker det är dåligt”, säger barnen i Knäred om kommunens beslut om att inte längre erbjuda skolskjuts. Foto: Lill Eriksson

Selma i Knäred: ”Vägen är läskig – låt oss fortsätta åka skolbuss”

Uppdaterad
Publicerad

Barn i Knäred som ansökt om skolskjuts på grund av farlig väg till skolan får nej av Laholms kommun. Anledningen är en ny dom som troligtvis fler kommuner kommer hänvisa till.

Tunga lastbilar, tåg, bussar och stressade pendlare i rusningstid – det blir sällskapet för flera barn på väg till skolan längs Knäreds genomfartsväg efter skolstarten i augusti.

Kommunen har tidigare låtit barnen åka skolbuss, eftersom vägen ansågs farlig.

SVT Nyheter Hallands sommarturné

– Det är den fortfarande, ingen förändring har skett, säger föräldern Viktoria Dahlström, som fasar för hur det ska bli till vintern om det ligger snövallar i vägkanten där det är tänkt att barnen ska gå.

Nej från kommunen

Inför skolstarten har ett antal barn ansökt om skolskjuts för att slippa gå och cykla längs den trafikerade vägen och över järnvägsspåret där det helt saknas gångbana. Men nu säger kommunen nej.

Samtliga barn nekas skolskjuts med hänvisning till ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen i mars tidigare i år, där ansvaret för tillsynen av barnen tillskrevs vårdnadshavarna istället för kommunen. Nu ska förvaltningsrätten pröva barnens överklaganden.

I klippet berättar barnen och deras föräldrar vad de tycker om beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter Hallands sommarturné

Mer i ämnet