• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Man som sitter i soffa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här med att vänta på något som man inte riktigt vet vad det är ”, säger Fredrik Lans om de långa utredningsköerna. Foto: Anton Johansson/SVT

Fredriks son har väntat tre år på dyslexiutredning i Halland: ”Orimligt länge”

Uppdaterad
Publicerad

Fredriks son har haft läs- och skrivsvårigheter sedan lågstadiet – nu går han i sexan och vet fortfarande inte med säkerhet om hans problem grundar sig i dyslexi.

– Risken är att man som elev tänker att man skiter i vilket, säger pappa Fredrik Lans.

Enligt Region Hallands riktlinjer erbjuds inte en språkutredning vid misstanke om dyslexi förrän barnet har börjat årskurs fem.

– Om man upptäcker det så tidigt som vi gjorde, så tänker man ju, varför ska vi vänta? Om man nu dessutom vet att kötiderna är långa, säger Fredrik Lans.

I klippet berättar Fredrik om vilka utmaningar det innebär att inte få någon diagnos för de språksvårigheter som finns.

Köerna har blivit längre

Väntan på att få en dyslexiutredning i Halland har blivit längre, mellan 13 till 18 månader. I september 2023 stod 771 barn i kö för en utredning som i Halland görs tidigast i femte klass.

I klippet hör du Lovisa Månsson, verksamhetschef för logopedmottagningarna i Halland om väntetiderna.

Porträttfoto av kvinna. Kylskåpsmagneter som stavar dyslexi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är skolan som ska upptäcka läs- och skrivsvårigheter, enligt Lovisa Månsson, verksamhetschef för logopedimottagningarna i Halland. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.