Kevin Boström och Rolf Celin, daglig verksamhet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar bland andra Kevin Boström och Rolf Celin om deras tankar om vilka begrepp man bör använda eller inte. Foto: SVT

Funktionnedsättning eller funktionsvariation? Vad får man säga?

Uppdaterad
Publicerad

Funktionshinder, funktionsnedsätting, funktionsvariation eller handikappad? Vad får man egentligen säga om en person som har en fysisk eller psykisk nedsättning? Finns det några rätt eller fel?

För att minska begreppsförvirringen ändrade Socialstyrelsen 2007 betydelsen av termerna funktionsnedsättning och funktionshinder så att de inte längre är synonyma med varandra.

Funktionsnedsättning betyder att någon har en nedsättning av kroppens eller hjärnans funktioner, till exempel hjärnskada eller dövhet.

Funktionshinder syftar istället till de hinder i samhället som en person med en funktionsnedsättning kan stöta på. Till exempel som en trappa utan en rullstolsramp. En människa kan alltså inte ha ett funktionshinder.

Ordet handikapp finns inte kvar som en uppslagsterm längre men används fortfarande ibland i informella sammanhang.

Funktionsvariation då? Ordet finns inte med i Socialstyrelsens termbank men används ibland av till exempel funkisrörelsen eller media. Och begreppet syftar till att belysa att alla funkar olika och begreppet upplevs av en del som mindre negativt laddat.

I klippet ovan uttalar sig några personer som själva har någon psykisk eller fysisk nedsättning om vad de tycker i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.