Ärkebiskopen i prästkrage tittar in i kameran. Bredvid en bild på konfirmander utanför en kyrka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ärkebiskopen om varför Svenska kyrkan väljer att lägga pengar på bland annat åkpass på nöjesfält – samtidigt som flera församlingar har det tufft ekonomiskt. Foto: SVT/Arkivbild

Gaming, resor och åkpass – så satsar Svenska kyrkan på konfirmander

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste 50 åren har antalet konfirmerade i Svenska kyrkan sjunkit kraftigt. För att engagera fler unga satsar kyrkan på olika inriktningar som gaming, åkpass på nöjesfält eller en resa utomlands.

– Att hjälpa unga människor att få en meningsfull tid mitt i sitt identitetssökande är precis vad kyrkan ska satsa på, säger ärkebiskopen Martin Modéus.

Behövs resor, aktiviteter eller en app för att få fler ungdomar att konfirmera sig? Hör ärkebiskopens svar i klippet.

Under de senaste 50 åren har antalet konfirmerade i Svenska kyrkan minskat kraftigt. 1973 konfirmerades över 75 procent av alla 15-åringar i landet. Förra året var den siffran nere på under 20 procent, enligt Svenska kyrkans statistik.

– Nedgången påverkar naturligtvis kyrkans verksamhet, men det som är viktigaste är ändå de enskilda konfirmanderna, att det är ett antal ungdomar som missar sådant som kan hjälpa dem att leva ett gott liv, säger Martin Modéus.

”Vill möta ungdomarna där de är”

Svenska kyrkan arbetar på olika sätt för att locka ungdomar att konfirmera sig. Bland inriktningarna runt om i landet finns bland annat gaming, ridning, åkpass, tågluff, segling, dans, fotboll eller att resa utomlands tillsammans. I Lindberga församling utanför Varberg har konfirmanderna till och med en egen app.

– Det handlar inte om att locka utan snarare att möta. Vi vill möta ungdomarna där de är, säger Sofie Kuchler Lundström, präst i Lindberga församling.

Trendbrott: Förra året ökade antalet konfirmander

I statistiken över antalet konfirmerade märks ett trendbrott. Från 2022 till 2023 ökade antalet konfirmander jämfört med förra året. Från 23 340 till 24 750 stycken.

– Om det blir bestående vet vi inte, men det kan vara så att en gungigare samhällssituation när folk söker trygghet och ett öppnare samhällsklimat gör att det blir mer attraktivt, säger Martin Modéus.

Grafik: Valeria Calderon

Antal konfirmerade i Svenska kyrkan:

1973: 76 847

1983: 74 982

1993: 54 308

2003: 45 256

2013: 29 833

2023: 24 750

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.