• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bor i Värnamo kommun, Jönköpings län. Det brinner kraftigt i en återvinningsfabrik med stora mängder plast med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Region Halland har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Foto: Adam Ihse/TT

Gav patient i Varberg hög dos smärtstillande av misstag – slutade andas

Publicerad

En hyrsjuksköterska på sjukhuset i Varberg gav av misstag en tio gånger så hög dos smärtstillande till en nyopererad patient. Efter feldoseringen slutade patienten att andas.

Händelsen utspelade sig i december 2023 efter att patienten genomgått en tarmkirurgi. Efter feldoseringen slutade patienten att andas och hjärt- och lungräddning påbörjades. Patienten behövde intensivvård, men klarade sig utan skador.

Anmäldes till IVO

Regionen har lex Maria-anmält händelsen till Ivo och ska uppdatera sina rutiner för säkerställa att hyrsjuksköterskor har tillräckligt kompetens.

– Man ska titta igenom CV lite noggrannare och ringa på referenser även för bemanningssjuksköterskor. Vad jag förstår har man inte alltid gjort det, säger Ola Blomqvist, chefläkare på Hallands sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.