På naturum Getterön finns det god chans att se Sveriges största rovfågel. Foto: SVT/TT

Besökare mest nöjda med naturum Getterön

Uppdaterad
Publicerad

Getterön i Varbergs kommun är det naturum i landet där besökarna varit mest nöjda. Det visar en undersökning som Naturvårdsverket har gjort.

Undersökningen gjordes i somras och cirka 4 500 personer deltog. Den gick delvis ut på att ta reda på besökarnas generella uppfattning om naturum, och det visade sig att 92 procent kände sig nöjda.

En klar majoritet av besökarna anser att utställningarna, informationen och naturvägledningen på och runt besökscentrumen gav dem ökad kunskap om naturen i området.

Lockar fågelentusiaster

I undersökningen listades också hur undersökningsdeltagarna upplevde sina besök på olika naturum. Resultatet visade att Getterön låg i topp med 99 procent nöjda besökare, följt av Laponia, Stendörren och Hornborgasjön.

Getterön är främst känt för att locka till sig personer med fågelintresse, eftersom det finns goda chanser att se en mängd olika arter i reservatet, som pilgrimsfalk, smådopping och skäggmes.

Under vinterhalvåret anordnas matning av havsörnar som besökare kan titta på.

I klippet ser du ett reportage från februari 2019 när SVT Nyheter Halland var med på örnmatningen.

Matning av havsörnar på Getterön i Varberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Nord lägger ut kött som snabbt drar till sig havsörnar. Foto: SVT/Mikael Nord

Naturum

Finns över hela Sverige. De är öppna för alla och är en möjlighet för alla åldrar att lära sig mer om natur och miljö.

Naturum fungerar som en port till naturen. I ett sådant får besökare veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format det området man befinner sig i.

De drivs av en länsstyrelse, kommun eller stiftelse.

Källa: naturvardsverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.