Delad bild. Till vänster: En porträttbild på Peter Rahm som har på sig en blå pikétröja. Till höger: Grafik, sju män sitter på stolar i en cirkel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar gruppledaren Peter Rahm hur gruppterapin för våldsamma män ska gå till. Foto: Nanna von Essen/SVT, Grafik: Truls Wallin/SVT

Gruppterapi för våldsamma män startas i Halland – men svårt att få deltagare

Uppdaterad
Publicerad

Förra året anmäldes fler än 300 fall av mäns våld mot kvinnor i nära relationer i Halland. Ändå är det svårt att få våldsutövande män att ingå i gruppterapi, som planeras starta i Halmstad och Varberg under hösten.

Det är första gången som gruppbehandling för män som utövar våld mot kvinnor i nära relationer testas i Halland. Det är tänkt att fungera som komplement till individuellt stöd för våldsutövare som redan finns.

Skam och skuld ett hinder

Metoden, som startade i Norge 1987 av psykologen Per Isdal, har använts i olika regioner runt om i Sverige.

– Vi har pratat med de som hållit på med gruppverksamheter tidigare, och alla säger samma sak – detta är en svår grupp att rekrytera på grund av skam och skuld, säger gruppledaren Peter Rahm.

Gruppen vänder sig till alla män i Halland, inte enbart de som utövar fysisk eller psykisk våld, utan även de män som är oroade över sitt sätt att hantera ilska. Planerad start är 1 september.

I klippet berättar gruppledaren på Gruppcentrum Halland om varför det startas gruppterapi för våldsutövare och hur den går till.

MÄNs våld mot kvinnor

  • I nästan hälften (46%) av polisanmälda misshandelsfall mot kvinnor är gärningspersonen i parrelation med kvinnan.
  • Tio kvinnor mördades av en partner i nära relation i Sverige 2022.
  • Under 2022 polisanmäldes 3 445 fall av misshandel mot kvinna i parrelation och 1 245 fall av grov kvinnofridskränkning i Sverige.
  • Motsvarande siffror i Halland var 299 fall av misshandel mot kvinna i parrelation och 35 fall av grov kvinnofridskränkning.

Källor:

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, ROKS. Brottsförebyggande rådet, BRÅ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.