Fyra elever, två killar, två tjejer, kollar in i kameran. De sitter framför en bänk i ett grupprum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förstagångsväljarna fick chansen att ställa frågor direkt till Europaparlamentariker och en expert. Se i klippet. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Hälften av de unga struntade i EU-valet 2019 – nu lyfts valet i skolan i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Hur påverkar EU Sverige? På Osbecksgymnasiet fick elever chansen att ställa frågor till en Europaparlamentariker och en expert under tisdagen.

Förhoppningen är att mötet ska öka intresset bland unga inför valet i juni.

Nästan hälften av förstagångsväljarna i Sverige, 46 procent, röstade inte i EU-valet 2019.

– Det är såklart oroväckande att det är lågt. Våra folkvalda har en utmaning i att fånga folks uppmärksamhet, säger Stina Lindgren, projektledare på Europa Direkt i Halland.

Det halländska EU-kontoret satsar nu för att öka intresset inför valet. Skolor bjuds in till informationsträffar där elever får möjligt att ställa frågor.

Porträttbild på kvinna som står framför en roll-up med EU-motiv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Lindgren tycker kandidaterna till valet borde synas mer i sociala medier. I klippet berättar hon vad hon tror kan öka engagemanget för EU-valet Foto: Anton Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet