Tio nya kameror ska få hallänningarna att sänka farten Foto: Marcus Ericsson/TT

Halland får tio nya fartkameror

Uppdaterad
Publicerad

Tio nya fartkameror ska sättas upp i Falkenbergs kommun kring månadsskiftet.

Med start 22 april kommer Trafikverket att sätta upp tio nya fartkameror i Halland. Fyra på väg 601, mellan Kvibille och Heberg och sex på väg 154 mellan Ljungby kyrka och Ullared. Arbetet ska vara klart 3 maj.

Syftet med fartkamerorna, eller trafiksäkerhetskameror som de egentligen heter, är att få ned hastigheterna och rädda liv. Hög fart är den främsta olycksorsaken och med kamerornas hjälp räddas omkring 20 liv varje år och 70 personer slipper bli allvarligt skadade, enligt Trafikverkets beräkningar.

I dag finns omkring 1 800 trafiksäkerhetskameror i landet, varav 80 står i Halland, och 2018 fångade de runt 300 000 fortkörare på bild. Varje bild kontrolleras manuellt mot fordonsägarens körkorts- eller passbild. Alla kamerorna är dock inte igång hela tiden.

– Det är en strategi för att hastighetssäkra med så få utdelade böter som möjligt. Vi vill inte fylla statskassan utan aktiverar kamerorna i den utsträckning som krävs för att få ned hastigheten, säger Anders Drugge, chef för polisens ATK-sektion (automatisk trafiksäkerhetskontroll).

Kör inte lika fort på vägar med kameror

På sträckor utan kameror kör 40 procent av förarna för fort. Även mellan fartkamerorna kör många ögontjänare fort, men inte lika fort som på kameralösa vägar.

Hur känsliga är då kamerorna, aktiveras de vid minsta lilla fartöverträdelse?

– Nej, vi tillämpar säkerhetsavdrag på sex kilometer i timmen, en rabatt kan man säga. Det gör vi för att inte landa i juridiska hårklyverier så det är ingen sinkadus, om du fastnar har du kört för fort.

Skulle det inte gå att identifiera föraren på bilden kontaktas bilens ägare för att reda ut vem som kört den. I de undantagsfall det ändå inte går att fastställa detta läggs ärendet ned.

– Men svarsfrekvensen är hög, säger Anders Drugge.

Fakta trafiksäkerhetskameror

  • Cirka 1 800 finns längs de statliga vägarna, varav 80 i Halland
  • Beräknas rädda 20 liv per år och undvika att 70 personer skadas allvarligt
  • Placeras synligt och är väl skyltade
  • Innehåller både kamera och radar
  • Endast de som kör för fort fotograferas
  • Är direktkopplade till polisen
  • Fungerar både dag och natt, under hela året

En karta över landets trafiksäkerhetskameror finns på trafikverket.se trafikverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.