Bitten Risholm är på väg att bli bättre efter en längre tids sjukskrivning. Foto: SVT

Halland kan få grön rehab inom vården

Publicerad

Rehabilitering genom trädgårdsarbete och vistelse i naturen – så kallad grön rehab – kan bli verklighet inom den offentligt finansierade vården i Halland. Regionstyrelsen är positiva.

Bitten Risholm var sjukskriven för utmattningsdepression i ett och ett halvt år innan hon fick komma till Sörby naturhälsogård för behandling.

– Jag hade väl inte kunnat föreställa mig att jag skulle kunna få en sådan god möjlighet att långsamt börja komma igång igen, säger Bitten Risholm som är specialpedagog.

Hjärnan får vila i naturen

Varför grön rehab?

– Därför att naturen är den miljö som ger hjärnan den vila den behöver när den är utmattad. Det finns forskning som visar att när vi går in i en så djup kris som det är att bli utmattad, så orkar vi inte vara i relation till människor socialt, säger Liselotte Bergenzaun Abel, leg psykoterapeut och verksamhetsansvarig på Sörby naturhälsogård i Vessigebro.

– Sedan är det också så att naturen och trädgården ger väldigt många möjligheter att testa olika sysslor som gör att jag kan upptäcka min arbetsförmåga igen, säger Liselotte Bergenzaun Abel.

Regionstyrelsen vill ha grön rehab i vården

Bitten Risholm fick grön rehab via arbetsförmedlingen. Men i onsdags sa regionstyrelsen i Halland ja till en motion från Emma Vildstrand (MP), ledamot i regionfullmäktige i Halland, om att utreda hur grön rehab skulle kunna fungera inom den offentligt finansierade sjukvården i Halland också. Den 14 oktober ska regionfullmäktige säga sitt.

– Sedan är min förhoppning att region Halland ska hitta en form som kan passa vår region. Ska vi ha en egen verksamhet eller ska det vara så att vi köper in den verksamheten av andra aktörer? Vid vilka behandlingar skulle den kunna tänkas användas för? säger Emma Vildstrand (MP).

Oklart när det det kan bli verklighet

När skulle man kunna se grön rehab inom den offentligt finansierade hälso- och sjukvården?

– Utredningen kommer säkert att ta tid. Och sedan ska beslut tas om det är ett bra förslag eller inte. Så om ett år kanske, kan vara en förhoppning, säger hon.

Som det är nu samarbetar ni med arbetsförmedlingen. Vad blir skillnaden för deltagarna om ni samarbetar med hälso- och sjukvården?

– Ja om det blir så lyckosamt att regionen tar ett ansvar i det här, så finns ju chans för deltagarna att komma mycket tidigare i sin process, säger Liselotte Bergenzaun Abel.

Kravlös miljö

Växter och odling, vad gör det med dig?

– Trädgård och framförallt natur har en lugnande inverkan tycker jag. Det är en kravlös miljö som inte ställer några krav på mig, säger Bitten Risholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.