• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En yta på 140.000 kvadratmeter planeras att höjas. Foto: SVT

Hamnen i Halmstad höjs

Uppdaterad
Publicerad

Halmstads kommun och Hallands hamnar planerar att höja en yta på 140.000 kvadratmeter av Kattegatthamnen. Skälet är att hamnen bättre ska kunna klara stormar och översvämningar.

I slutet av förra året drabbades hamnen svårt när stormen Gorm drog in. För att förhindra att något liknande sker igen ska delar av hamnen höjas. I nuläget pågår planeringsarbete och satsningen väntas starta i början av nästa år då upphandlingen är klar. Det skriver Hallandsposten.

– Nu håller vi på att genomföra studier och förprojektering. Genomförandet blir under 2017. Åtgärderna ska stå klara nästa höst, säger Björn Alvengrip, vd för Hallands hamnar AB, till tidningen.

Uppställningsplats utsatt

Skandia transports uppställningsyta är den del av hamnen som berörs mest. Företaget drabbades hårt av stormen förra året och hyr nu en tillfällig uppställningsyta vid flygplatsen till de personbilar de lagerhåller.   

– Det är ett sätt för oss att säkra bilarna från stormskador i vinter, säger produktionschef Mats Karlsson till tidningen.

Framtidens import

Enligt Hallands hamnars vd Björn Alvengrip måste hamnen höjas för att klara av framtiden.

– Hamnhöjningen är en konsekvens av klimatförändringarna och översvämningarna som drabbar Halmstad. För att säkerställa att vi kan bedriva bilimport så måste vi höja den delen av hamnen, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.