– Vi lär oss att komma i tid och att jobba, säger Paul Barath, tillträdande riksordförande för Kris. Foto: SVT

Han blir ny KRIS-ordförande för hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Han stal en bil när han var 11, och rånade en värdetransport när han var 14. Så började Paul Baraths väg mot den kriminella toppen. Idag hjälper han andra att bryta sin brottsbana, och snart blir han riksordförande för Kris, Kriminellas revansch i samhället.

Idag är Paul Barath ordförande för Kris i Halmstad. Här har organisationen tre sociala företag – ett kafé, en flyttfirma och en bilrecond – som ska vara en sluss för medlemmarna på vägen tillbaka ut i samhället.

– Vi lär oss att komma i tid och att jobba. Det är så mycket sådana små grejer som vi behöver lära oss som vi aldrig behövt följa i vårt förra liv, säger Paul Barath.

Riksordförande

Hans egen kriminella bana började tidigt. Han beskriver det som en kamp för att dölja läs- och skrivsvårigheter i grundskolan. Hör honom berätta själv i klippet ovan.

På torsdag väntas han väljas som riksordförande för Kris. Nu vill han se organisationen växa, bland annat genom ambitionen att öppna 10 nya avdelningar i landet. Han vill också jobba för att förbättra samarbetet med kriminalvården.

– Det förekommer väldigt mycket medicinering på anstalter. I vår värld måste man in på avgiftning för att bli ren, säger han.

Bröt mönstret 2005

Paul Barath bröt sitt destruktiva liv 2005 med hjälp av Per-Uno Fransson som fortfarande är hans mentor.

– Jag satt i häkte och fick besök av honom. Det första han sade till mig var ”Varför ligger du här? Har du inte barn därute?” Det gjorde så ont att jag tryckte i mig en chokladkaka. Hade jag haft narkotika hade jag tagit det för det gjorde så ont i mig. Han sa att han skulle hjälpa mig och jag kände att jag litade på honom, sedan bildade vi Kris i Halmstad, säger Paul Barath.

Detta är Kris

  • Kriminellas revansch i samhället, Kris, är en ideell förening där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället.
  • Grundidén är att Kris möter upp den som friges efter ett fängelsestraff. Ofta friges interner med endast en kasse och en telefonbok fylld med gamla polare. Den som friges och är motiverad till förändring behöver stöd och då finns Kris där.
  • Kris består idag av flera olika lokalföreningar från Umeå i norr till Malmö i söder. Medlemsantalet uppgår till ca 5 000 medlemmar. 900 av våra medlemmar är stödmedlemmar däribland Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia. Vi finns även i Danmark, Finland, Vitryssland och Ryssland.

Källa: Kris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.