Kris i Halmstad hade förra året flera medlemmar som fick återfall och begick brott. En medlem dömdes till mordförsök efter att ha skjutit en annan man i huvudet. Domen från tingsrätten blev fängelse i nio år.
– Han kände sig hotad och valde att inte använda sig av de kunskaper vi försökt ge honom för att hantera det. Man måste räkna med att några får återfall och begår brott men det är förstås illa när det sker sådana allvarliga saker som skjutningar, säger Paul Barath, ordförande för Kris i Halmstad.
Andra krafter vann
En annan incident var en man som hamnade i ett skottdrama och sköts i Andersberg. Han blev senare häktad och åtalad för grovt narkotikabrott efter att polisen hittat kokain i hans bostad.
– Han jobbade för oss och var aktiv i unga Kris. Tyvärr vann de andra krafterna och nästan tvingade honom tillbaka in i världen han kom ifrån. Jag vet att samhället har svårt att förstå vad jag menar. För att förtydliga är det dödsstraff att göra vissa grejer som samhället tycker är rätt. Han valde att inte lämna staden. Han valde istället att fronta den men klarade inte av det för påtryckningar från gamla grupperingar.
Många regler
Paul Barath har själv erfarenhet från insidan av ett organiserat, kriminellt nätverk och där är reglerna fler än i övriga samhället.
– Det kan vara farligt att prata om men till skillnad från var media ibland kan glamorisera, finns fler regler att följa inom nätverken och där finns det dödsstraff. Man får inte bete sig på vissa sätt, inte titta på vem du vill, inte flörta med fel tjej. Ska man lämna dessa nätverk är det bäst att lämna platsen helt. Då tycker jag att det fungerar bäst att komma från sitt gamla liv och få hjälp av Kris, avslutar han.