Barn och tonåringar löper större risk än vuxna att drabbas av effekter som hjärtklappning och huvudvärk när de dricker energidryck med koffein, enligt Livsmedelsverket.
Medlemsbutiker i Svenska dagligvaruhandel har i snart tio år haft en gemensam överenskommelse om att inte sälja till personer under 15 år.
Lars Söderblom Svenssons livsmedelsbutik på Bäckagård i Halmstad är en av företagen som följer den rekommendationen.
Men han tycker inte att det räcker.
Tröttnat
I dagarna har han beslutat sig för att alla energidrycker – totalt 32 olika sorter – ska bort från hyllor och golv i den öppna delen av butiken.
Från och med nu hanteras de som tobak och läkemedel – det vill säga att de förvaras bakom kassan och han hoppas att fler butiker gör samma sak.
– Jag har helt enkelt tröttnat på att det kommer in 11-12-åringar med famnen full av energidryck som de vill köpa. Det har gått för långt ner i åldrarna. Och en del som får nej går in och snor det istället, säger han till SVT Nyheter Halland.
Mest snattade varan
Energidrycker är den produktgrupp som det snattas mest av i Lars Söderblom Svenssons butik.
– Jag skulle säga att vi har ett svinn på 4-5 burkar per dag. Det blir ganska mycket på ett år för vår lilla butik, säger han.
15-årsgränsen är en rekommendation som handeln själv tagit på sig. Det finns förslag i riksdagen om att lagstadga åldersgränsen.
Lars Söderblom Svensson hoppas att fler butiker ska följa hans exempel. Men att helt slänga ut produkterna ur sortimentet är inte aktuellt.
– Nej, det är rätt många vuxna också som efterfrågar de här dryckerna. Om vi tar bort det helt är risken att de börjar handla även övrigt livsmedel i andra affärer och det vill vi inte. Vi har en tuff konkurrenssituation.
LÄS MER: Handlaren flyttade energidryckerna – hyllas på nätet
Röster om energidrycker
”Barn och tonåringar får oftast fler negativa effekter av koffein än vuxna, till exempel hjärtklappning och huvudvärk. Det beror på att de oftast väger mindre och därför reagerar på mindre mängder koffein. Många vuxna dricker dessutom kaffe regelbundet vilket gör att de kan reagera mindre på vissa av koffeinets effekter än barn och unga.”
Livsmedelsverkets hemsida
”I måttliga mängder är det inte farligt, men det går alltid att dricka för mycket och då är det framförallt koffeinet som man känner av och mår dåligt av.”
Ulla Beckman Sundh, toxikolog, i SVT-intervju 30 augusti 2017
”Skolor har signalerat till dagligvaruhandeln att försäljningen av energidrycker i vissa fall kan utgöra ett problem då barn och ungdomar får problem med koncentrationen under lektionstid efter intag av energidrycker med högt koffeininnehåll.”
Ur Svensk Dagligvaruhandels beslut om rekommenderad 15-årsgräns 2009