Det brinner inne i en verkstad i något pappersliknande material.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag bara garvar sönder, för han slänger in en trästock genom fönsterrutan”, säger en av killarna i polisförhör. Foto: Polisen

Här filmar tonårskillarna hur branden startar på Elias Fries i Hyltebruk: ”Jag bara garvar”

Uppdaterad
Publicerad

De två misstänkta tonårskillarna var bara 14 och 15 år gamla när en av Elias Fries skolbyggnader brann ner till grunden. Nu är deras egna filmer av händelsen en del av bevisningen mot dem när rättegången går mot sitt slut under onsdagen.

Vad var det egentligen som hände? Starta klippet för att se killarnas egna filmer av händelsen och höra vad de har berättat i polisförhör.

Det var sommaren 2023 som polis och räddningstjänst larmades till Hyltebruk efter att flera boende i området hört glas som krossats och sedan sett rökutveckling från Elias Fries skola.

Uppgifterna från vittnen var så detaljerade att den första polispatrullen kunde lokalisera tre ungdomar i 15-årsåldern i närområdet och hämta in dem till förhör.

I maj åtalades en av killarna för grov mordbrand och för en annan väcktes bevistalan för samma brott. Bevistalan kan åklagare använda vid grova brott om den misstänkte inte är straffmyndig vid händelsen. Rätten kan då fastställa om personen begått brottet men någon påföljd döms inte ut.

Ovanlig rättegång

Rättegångens förmodades nå sitt slut under onsdagen. Det blev dock uppskjutet efter att ett nytt läkarintyg för en av de åtalade begärts.

Rättegången avslutas istället om en dryg månad.

I klippet berättar SVT:s reporter om rättegången mot de två tonåringarna.

Reporter framför Halmstads tingsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är ganska ovanligt att bevistalan väcks. Rättegången har också varit stängd och inga åhörare har tillåtits under förhandlingarna där bara en dag nu återstår i juli. Foto: Anton Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.