Svenska ordföranden i EU:s chefsveterinärgrupp utanför Wapnö slott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör svenska ordföranden i EU:s chefsveterinärgrupp förklara hur djurhållningen ska bli mer hållbar. Foto: Lill Eriksson/SVT

Hundratals veterinärer från EU besökte bondgård utanför Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har hundratalet av EU:s chefsveterinärer mötts i Halland för att diskutera hur animaliska livsmedel kan produceras på ett mer hållbart sätt. På torsdagen besökte de kostallarna på en stor gård utanför Halmstad.

Enligt Lena Hällqvist Björnerot, ordförande EU:s chefsveterinärgrupp CVO, är det här första gången som EU-ländernas chefsveterinärer diskuterar hållbarhetsfrågan inom animalieproduktion på ett mer övergripande plan.

– Det är viktigt att veterinärer har kunskap om hållbarhet och kan samarbeta med djurhållarna. På myndigheter försöker vi lyfta blicken och få en helhetssyn och samverka med till exempel med internationella organisationer för djurhälsa, jordbruk och världshälsoorganisationen WHO för ett globalt hållbarhetsperspektiv, säger hon.

I klippet förklarar hon hur djurhållningen ska bli hållbar.

Möts fyra dagar i Halland

I samband med Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd, samlas EU:s chefsveterinärer för ett möte i Varberg den 25-28 april. Här ska de sammanställa EU:s synpunkter inför två internationella möten; generalförsamlingen för Europeiska kommissionen för mul- och klövsjuka, om frågor som rör smittskydd och beredskap mot mul- och klövsjuka. Och årsmötet för generalförsamlingen för Världsorganisationen för djurhälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.