Ibland kan det bli uppemot 1000 kubikmeter musslor som måste spolas bort från betongväggarna. Foto: Ringhals

Här rensas Ringhals på miljontals musslor

Uppdaterad
Publicerad

De kylvattentunnlar som leder till kärnkraftverkets reaktorer har visat sig vara en populär plats för musslor och annat havsliv. Det växande antalet ställer dock till problem. Därför måste musslorna en gång per år rensas bort.

Kärnkraftverket har fyra stora tunnlar som tar in kylvatten från havet. I slutet på augusti är det dags för den som går till reaktor 4 att tömmas på vatten. Varenda centimeter av både väggar och tak är då helt täckt med musslor. Enligt kärnkraftverkets presschef, Anna Collin, stortrivs de där eftersom klimatet är optimalt.

Begränsar inflödet

– Det är högt vattenflöde med stora mängder mat som virvlar förbi, det är mörkt och skön temperatur om man är mussla. Dessutom är det väl skyddat från rovdjur och andra yttre faktorer, säger hon.

Den nedre delen av betongväggen är rengjord med vattenkanon. Foto: Ringhals

Men det finns en nackdel. Musslorna förökar sig snabbt och när de blir för många begränsar de inflödet av kylvatten till turbinernas kondensorer – ett problem som måste åtgärdas.

Det tar två dagar att tömma tunneln på vatten. Därefter påbörjas själva saneringen. Med hjälp av högtryckstvättar, eller snarare vattenkanoner, sprutas musslorna ner från väggarna.

Mindre mängd i år

– Det är faktiskt samma vattenkanoner som handelsfartyg använder sig av mot angripande pirater, säger Anna Collin.

 Därefter skyfflas de undan med bulldozrar och traktorer innan de slutligen forslas bort med tankbilar.

”I tunneln luktar det gamla unkna skaldjur”, säger Ringhals presschef Anna Collin. Foto: Ringhals

– Varje år rensar man bort mellan 800 och 1000 kubik musslor. För att sätta det i perspektiv så rymmer ett badkar ungefär en halv kubikmeter, säger Anna Collin.

Just i år har antalet musslor varit något mindre – mellan 500 och 600 kubik. Allt som saneras bort läggs på kompost tillsammans med sjögräs, maneter och liknande som sållats bort i kärnkraftverkets renshus.

Kan inte ätas

– Vi har fått frågan om man kan äta dem istället. Men svaret är nej. När tunneln töms på vatten börjar musslorna ruttna. Och vi ägnar oss inte åt livsmedelsverksamhet, säger Anna Collin.

Även havstulpaner fastnar på väggarna. Foto: Ringhals

Rensningen av havslevande organismer i tunnlarna är bara ett av 3600 arbeten som görs under den 34 dygn långa avställningen av Ringhals 4. Anläggningen återstartar den 1 oktober igen.

P4 Halland var först med att rapportera om musselsaneringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.