Raimo Einosson får slänga flera hundra kilo av sin paprikaskörd. Foto: SVT

Här slängs hundratals kilo svensk paprika

Uppdaterad
Publicerad

Konsumenterna är inte vana vid att köpa svensk paprika. Det menar grossisten är en av anledningarna till att odlaren Raimo Einosson nu får slänga flera hundra kilo av sin skörd.

– Det är en fin produkt så det är väldigt synd, säger han.

Den varma sommaren resulterade i rekordskörd av paprikor för Raimo Einosson som driver Warberg tomat. Men det innebär även att han redan slängt omkring 300 kilo obesprutade paprikor som han inte får sålt.

– Det är väldigt mycket och en fin produkt. Det är synd att den inte kommer konsumenterna till del, säger Raimo Einosson.

Frysarna fulla

Grönsakerna säljer han främst på företagets gårdsbutik där de även förädlar dem.

– Vi har alltid varit bra på att ta vara på allt överskott men nu är det fullt i våra frysar. Nu är det handeln och konsumenterna vi får förlita oss på, säger Raimo Einosson.

Men att sälja svenska paprikor till butiker har visat sig svårt. Enligt grossisten Niklas Svenmyr som är VD på Olsegården, satsar handlarna hellre på billiga importerade paprikor, eftersom inte svenska efterfrågas i butiken.

– Den största anledningen är nog att man inte vet att den finns eftersom paprika traditionellt sett är en importprodukt. Man är inte van vid att den finns tillgänglig och handlarna har kanske heller inte uppmärksammat det, säger Niklas Svenmyr.

Är det ett misslyckande för dig som grossist ?

–  Att vi inte har fått ut paprikorna på marknaden är ett misslyckande. Vi tycker att vi visat upp att det finns men det måste även finnas en köpare som är beredd att betala priset producenten behöver, säger Niklas Svenmyr.

Försökt att pressa priserna

Enligt Raimo Einosson har han även försökt pressa priserna på företagets paprikor.

– Vi har sänkt till halva priset men det har inte hjälpt och våra paprikor är ändå dubbelt så dyra som de importerade, säger Raimo Einosson.

Med svenska förhållanden går det inte att konkurrera prismässigt med exempelvis turkiska och holländska paprikor, menar han.

– Det vi kan konkurrera med är vår kvalitet och att paprikorna är obesprutade. Vi får se om vi kan få folk att uppskatta det mer, säger Raimo Einosson.

Alternativ att skänka bort

När det kommer till paprikor som kanske är ett par veckor gamla och hunnit bli mjuka – men fortfarande är helt okej – kan Raimo Einosson tänka sig att skänka bort grönsaken till exempelvis skolor och äldreboenden. Men att skänka bort dem får inte påverka verksamheten och resultera i ett merarbete, menar han.

– Men det är inga problem om skolor eller andra institutioner hämtar själva. Jag kan skänka bort det, men det får inte störa för mycket för Olsegårdens egen försäljning, säger Raimo Einosson.

I klippet ovan visar Raimo Einosson vad som händer med paprikorna som blir över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.