Fredrik Asplund Sandmark, Maryan Mohamad och Porjai Tandrup hjälps åt att bära brandslang. Foto: SVT

Projektet i Laholm ska minska ungas fördomar om blåljusyrken

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en brandbil utsattes för stenkastning under utryckning startade för några år sedan ett projekt

i Göteborgs stad med syfte att skapa bättre relationer mellan ungdomar och blåljuspersonal. ”Människan bakom uniformen” – som projektet heter – har sedan dess spritt sig över hela Sverige. Nyligen lanserades det i Laholms kommun.

– Förhoppningen är att man ska se att de som jobbar inom de här yrkena inte är några robotar, utan människor med känslor, intressen och tankar, säger Maja Svensson, en av de fältarbetare som leder projektet i kommunen.

Det är ett dussin ungdomar i åldrarna 15-20 år som anmält sig till kursen. Varje onsdagseftermiddag under sammanlagt tio veckor träffar de räddningstjänst, ambulans, polis och socialtjänst.

En tvåvägskommunikation

– De får bland annat testa på rökdykning, använda handbojor och att släcka bränder, berättar Maja Svensson.

Genom det här får ungdomarna en inblick i blåljuspersonalens vardag samtidigt som brandmännen och poliserna får möjlighet att sätta sig in i ungdomarnas tankegångar.

En av övningarna byggde på att veva in slang så snabbt som möjligt. Foto: SVT

– Det finns i dag fördomar bland unga mot exempelvis polis. Det kan bland annat bero på det som rapporteras i media, hur dagens tv-spel och filmer ser ut samt hur folk behandlas av de här yrkesgrupperna i andra länder, säger Maja Svensson.

Söker personal

Hon tillägger att man sett oroande tendenser i just Laholm.

– Det har kastats sten mot Securitas och det har även förekommit bränder inne på skolor och på bilar, säger hon.

Här får ungdomarna testa på att andas i de syrgasmasker som rökdykare använder. Foto: SVT

Enligt Jonatan Green, en av de brandmän som är stationerade i Laholm, har räddningstjänsten varit förskonade. Han menar dock att relationsskapandet är nödvändigt av flera skäl.

– Polis, räddningstjänst och ambulans skriker i dag efter personal på flera håll och det här kan vara ett perfekt sätt för ungdomarna att få upp ögonen för oss, säger han.

MBU-utbildningen i Laholm avslutas i maj. Då iscensätts en trafikolycka där deltagarna får agera utifrån samtliga blåljusyrkesroller.

I klippet kan du höra några av ungdomarnas intryck från Människan bakom uniformen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.