Dick Andersson håller upp en näve med korn och står framför byggnader med solpaneler på taken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kolla in testet på gården utanför Vänersborg – två veckor in i testperioden ser bonden Dick Andersson resultat som gör honom hoppfull inför framtiden. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Här testas ny solteknik i lantbruket: ”Kan vara framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Bonden Dick Andersson testar ny teknik som ska kunna ersätta eldningsolja när han torkar spannmål innan det blir till mjöl. Med hjälp av solenergi kan han nu ersätta oljan vilket både blir billigare och bättre för miljön.

Det är tillsammans med bland annat Kungsbackaföretaget Samster och utvecklingsbolaget Agroväst som spannmålsbonden Dick Andersson testar den nya torkningstekniken på sin gård.

Det är Samster som står för prototypen på den teknik som med hjälp av solenergi ska kunna ersätta oljepannan som ofta användas för att torka spannmål i svenskt lantbruk. Konstruktionen bygger på att man med hjälp av solenergi torkar luft och sedan använder fukten för att skapa värme.

Eventuella nackdelar

Torkningen har tagit något längre tid än den gör när man använder sig av oljepanna. Under testperioden har förutsättningarna än så länge varit goda med torrt och varmt väder.

Under blötare perioder kan det eventuellt finnas risk för att det tar för lång tid att torka spannmålet, menar lantbrukaren Dick Andersson.

– Sen får man också se vad det kostar att installera en sådan här enhet, hur mycket spannmål man behöver torka för att det ska gå runt ekonomiskt, säger spannmålsbonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.