En  närbild på hissknappar i en hiss, som visar de olika våningsplanen för byggnaden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En bedömningsfråga” – starta klippet för att höra listan. Foto: Ella Persson/SVT

Hiss eller inte – så bedöms tillgängligheten i tre olika byggnader

Publicerad

Ett utsiktstorn, ett köpcentrum eller för hopptornet i en simhall. Här reder arkitekten Frida Jorup på Boverket ut tre exempel på när det finns krav på hiss eller inte.

Starta klippet för att se listan.

Grundregeln är att alla nybyggen som riktar sig till allmänheten ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Men för att reda ut när det ställs krav på hiss behöver det först redas ut om det är en byggnad – eller en annan anläggning.

I klippet ovan tar arkitekt Frida Jorup upp tre exempel som Boverket har tittat på.

”Diskriminering”

Rullstolsburne Anders Westgerd, vd för assistanskooperativet GIL, anser att kommunens utsiktstorn Kärven i Varberg inte är tillräckligt tillgänglighetsanpassat.

Boverket kommenterar inte det specifika fallet i Varberg.

Kan man inte erbjuda en likvärdig upplevelse är det diskriminering, säger Anders Westgerd.

Starta klippet nedan för att följa med till Kärven.

En person sitter i en rullstol framför en modern trästruktur med spiralform, omgiven av en grusig yta och en blå himmel i bakgrunden. Byggnaden har en öppen ingång och är konstruerad av trä med diagonala ribbor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan man inte erbjuda en likvärdig upplevelse så är det diskriminering” – säger Anders Westgerd. Starta klippet för att följa med till Kärven. Foto: Ella Persson/SVT

När blir det krav på hiss för byggnader?

En byggnad är en varaktig konstruktion som består av tak eller och väggar och är menad för människor att uppehålla sig i. Huvudregeln är att alla nya byggnader som uppförs ska ha hiss om det behövs för att fylla kraven på tillgänglighet, exempelvis en byggnad med flera våningsplan.

För en konstruktion som istället är en annan anläggning än en byggnad så gäller tillgänglighetskraven beroende på vilken sorts anläggning det är. Tillgänglighetskravet kan i sin tur innebära krav på hiss, men behovet av hiss bedöms till anläggningens syfte och behovet av tillträde för allmänheten, och är en fråga för kommunens byggnadsnämnd.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.