Hur har stigande matpriser förändrat ditt beteende i matbutiken? Dela dina tips i chatten nedanför. Foto: SVT

Hur har dina matvanor ändrats av höjda matpriser?

Uppdaterad
Publicerad

Catrin Henriksson i Våxtorp utanför Laholm har fått ner matkostnaderna till under 3000 kronor på hundra dagar – genom att använda allt hon har i frys och skafferi. Vad gör du för att sänka matkostnaderna? Ta del av läsarnas tips här nedanför.

Bild tagen inifrån en frys. Utanför syns en kvinna i glasögon som läser på ett glasspaket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Catrin visar hur utmaningen går till i klippet. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Hur har dina matvanor ändrats av höjda matpriser?

Rosa • Köper bara sånt som är billigare. Typ falukorv på att extra pris några gånger i veckan. Och äter mindre tallrikar på dagarna. Och till kvällen blir det mackor .

Tack så mycket till alla som har delat med sig av sina tips. Nu stänger jag chatten för den här gången. Önskar er en trevlig helg!

Peter • Det behövs mera lokala prisjämförelser. Matpriskollen appen är inte komplett.

Hasse • Jag tror det är positivt om fler väljer handla mer sällan. För att alla butiks chefer ska inse att det är dumt höja priser. Det är lätt för hög inkomsttagare att leva gott. Det är lite egoistiskt.

Ingela • Pga höjda priser har jag verkligen ansträngt att inte handla något onödigt, samt att handla det som är billigt. Och äter mindre än förut. Det är lite tråkigt och enehanda, men det varar väl bara en period.
Känner igen mig i Carins berättelse, en glömmer ibland maten som finns i frysen. Intressant att läsa inläggen här!

Marie • Jag har inte förändrat mina inköp så mkt. Handlar svenskproducerad mat så mkt jag kan för att gynna svenska bönder. Det innebär att jag inte håller på med så många "fina" recept utan husmanskost. Ärtsoppa puttrar medan man kollar nyheter på tv. Frysen används mkt för att frysa in minsta lilla matrester som sedan blir matlådor. Vi har överlevt förr på potatis morötter vitkål mm. Jag var med hösten -92 när räntorna var betydligt högre än idag och då kunde man inte ge barnen en massa önskelista. Koka saft och sylt var en självklarhet det hade man inte råd att köpa. Läsk och godis/snacks fick det bli på lördagen. Kakor bakade man själv, absolut inget man köpte. Och ja, jag jobbade heltid.

Ingemar • Handlar så lite som möjligt. Och äter mindre på tallriken. Försöker panta burkar för ha råd.Letar efter mat bland sopor där folk slänger.

Assi • Lever pan pizza

Saga • Det är väl att ta i att kalla det en ''utmaning'' att först laga mat på det man har, det är väl så man gör? Hur är det en utmaning, eller är tanken att man köper mat så att frysen inte känner sig tom? Hur som helst idag spenderar jag mindre på hushållsgrejer och handlar endast det allra billigaste som går att frysa och laga från grund. Soppor, storkok och frysta grönsaker är underskattade men gör stor skillnad för plånboken, särskilt som student. Ännu bättre är att laga mat och dela kostnaden med t.ex. kompisar en dag.

Fredrik • Att köpa en stor frys gör att man kan frysa in mat som man annars kastar. Bra för miljön och ekonomin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.