Hur har dina matvanor ändrats av höjda matpriser?
4 tips på hur du lagar billigare mat
Här ser du dietesten Sara Asks bäst knep för hur du kan dryga ut maten och sänka kostnaderna.
Ingela • Pga höjda priser har jag verkligen ansträngt att inte handla något onödigt, samt att handla det som är billigt. Och äter mindre än förut. Det är lite tråkigt och enehanda, men det varar väl bara en period.
Känner igen mig i Carins berättelse, en glömmer ibland maten som finns i frysen. Intressant att läsa inläggen här!
Marie • Jag har inte förändrat mina inköp så mkt. Handlar svenskproducerad mat så mkt jag kan för att gynna svenska bönder. Det innebär att jag inte håller på med så många "fina" recept utan husmanskost. Ärtsoppa puttrar medan man kollar nyheter på tv. Frysen används mkt för att frysa in minsta lilla matrester som sedan blir matlådor. Vi har överlevt förr på potatis morötter vitkål mm. Jag var med hösten -92 när räntorna var betydligt högre än idag och då kunde man inte ge barnen en massa önskelista. Koka saft och sylt var en självklarhet det hade man inte råd att köpa. Läsk och godis/snacks fick det bli på lördagen. Kakor bakade man själv, absolut inget man köpte. Och ja, jag jobbade heltid.
Saga • Det är väl att ta i att kalla det en ''utmaning'' att först laga mat på det man har, det är väl så man gör? Hur är det en utmaning, eller är tanken att man köper mat så att frysen inte känner sig tom? Hur som helst idag spenderar jag mindre på hushållsgrejer och handlar endast det allra billigaste som går att frysa och laga från grund. Soppor, storkok och frysta grönsaker är underskattade men gör stor skillnad för plånboken, särskilt som student. Ännu bättre är att laga mat och dela kostnaden med t.ex. kompisar en dag.