Därför tog Hylte kommun emot många nyanlända utifrån kommunens storlek. Kommunchefen Emma Gröndahl berättar i klippet. Foto: Anna Palmgren/SVT

Hyltes kommunchef om flyktingmottagandet: ”En tillväxtfaktor”

Publicerad

Under 2015 växte Hylte kommun snabbt när bland annat nyanlända flyttade till kommunen. Kommunchefen Emma Gröndahl berättar att det varit en utmaning för kommunen att växa – men att man ser det som en tillväxtfaktor.

Under 2015 tvingades allt fler människor på flykt i världen och under året sökte 163 000 personer asyl i Sverige. Runt 300 av dem bor nu i Hylte och det gör Hylte till en av de kommuner i landet som har högst andel invånare som sökte asyl 2015.

– Vi ser det som en tillväxtfaktor – blir vi fler i kommunen har vi möjlighet att utveckla kommunen, säger Emma Gröndahl, kommunchef.

Fem år efter flyktingkrisen

Vände trenden

De senaste 20 åren har Hylte kommun sett sin befolkningskurva gå neråt. Men mellan 2013-2017 ökade antalet invånare med runt tusen personer.

I klippet berättar Emma Gröndahl hur det kom sig att just Hylte tog emot många nyanlända jämfört med kommunens storlek – och vad det har inneburit för kommunen.

Detta är Hylte kommun

Källa: Hylte kommun

162 500 personer sökte asyl 2015

SVT har fått data från Migrationsverket om alla 162 500 individer som sökte asyl i Sverige 2015. Vi har till exempel fått uppgifter om var de är bosatta idag, kön och ungefärlig ålder, samt deras status när det gäller uppehållstillstånd.

Ungefär 98 000 personer har fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Cirka 31 000 har lämnat landet, knappt 10 000 finns kvar i Sverige men har inget tillstånd och cirka 14 000 vet man inte var de är. Slutligen finns det nära 8000 personer vars ärende fortfarande inte är avgjort av Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet