Foto: SVT

Vardag att 12-åringar drabbas av korsbandsskador

Uppdaterad
Publicerad

Simon Bakkioui på sjukgymnastgruppen i Halmstad menar att alltfler unga söker hjälp för allvarliga idrottsskador.

– Det var en match och jag spelade några minuter. Då fick jag en smäll på knät och så fick jag ont, säger Edmond Gashi.

Han är fotbollsspelare och har tränat rehab under våren efter knäskadan.

Men på Sjukgymnastgruppen i Halmstad är Simon Bakkioui orolig – enligt honom blir det alltfler unga som skadar sig och de söker hjälp för allt allvarligare problem.

– Det har ökat jättemycket. Det hör till vardagen nu att ha en kille mellan tolv och femton år som får en korsbandsskada och det är både märkligt och konstigt att ett barn ska behöva ha en korsbandsskada, säger Simon Bakkioui som är sjukgymnast.

Problem att spontanidrotten minskat

Han tror att utvecklingen beror på en ökad kravbild på unga idrottare samtidigt som barnens vävnader inte är redo för den belastningen som de kraven innebär. Det i sin tur kan härledas till att barnen börjar tävlingsidrotta allt tidigare och man elitsatsar i allt yngre åldrar menar Simon Bakkioui.

– Spontanidrotten har minskat mycket och vad gör vi med våra barn? Vi kör de till idrotten, de tränar 50 minuter och så hämtar vi dem igen. Och så väntar vi till nästa vecka innan de tränar igen. Det räcker inte för att utveckla en hållfasthet.

Bristande kunskap bland ledare

För att komma tillrätta med problemet menar han att kunskapen om hur man förebygger skador måste bli bättre bland ledarna i föreningarna. Ofta handlar det om föräldrar som tränar barnen och som inte har rätt kunskap för att kunna göra viktiga bedömningar individuellt.

– Jag måste veta hur mycket jag kan belasta just den här pojken i förhållande till hans stabilitet. Barn är olika och jag måste kunna ha ögat att se att det här killen ligger i riskzonen jämfört med andra. Då måste jag som ledare veta vad jag ska titta på, säger Simon Bakkioui.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.