Idrottsskador blir vanligare bland barn och unga och dessutom allvarligare. Det sa sjukgymnasten Simon Bakkioui i SVT Nyheter Halland på måndagen. På Sisuidrottsutbildarna i Halland ser man allvarligt på problemet med idrottsskador.
– Varje skada som drabbar ett barn eller ungdom är jättetråkig för den enskilde och är det så illa att man får sluta så är det katastrof. Sedan ser vi som idrottens studieförbund att vi har en jätteviktigt roll i det här att jobba med utbildning av ledare så att barnen får rätt träning, säger Daniel Ljungberg som är verksamhetsledare på Hallands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.
Skadeförebyggande ingår i basutbildning
SISU Idrottsutbildarna är idrottens studieförbund. De jobbar både uppsökande och med att skräddarsy utbildningar som idrottsföreningar söker. I Halland tycker förbundet att det finns ett stort intresse och att föreningarna är duktiga på att ta del av de utbildningar som erbjuds. Men man ser också att det finns olika kunskapsnivåer bland ledarna.
– Det finns så många ledare så det är klart att det skiljer sig. Det finns ledare som jobbar intensivt och som har ett stort intresse, men det är klart att det är olika.
Sedan tre år tillbaka har också studieförbundet lagt till en del om just skadeförebyggande träning i den basutbildning, Plattformen, som alla föreningar erbjuds att gå.
– Flera specialförbund håller på att titta över sin tävlingsverksamhet. För idag har vi många idrotter som har plagierat sitt tävlingssystem för vuxna ner till barn där man bland annat premierar abnorma rörelser. Och det vet vi att det kan vara direkt skadligt. Så det görs ett jobb för att barn ska kunna träna och tävla utifrån barns villkor.
Tidig specialisering en av orsakerna
Orsakerna bakom skadorna är många menar Daniel Ljungberg, men lyfter bland annat upp att barn och unga idag är mer stillasittande. Det gör att de inte är lika förberedda när de kommer till idrottsklubbarna. Samtigt specialiserar sig barnen tidigare idag och brist på allsidighet gör det svårare för kroppen att klara av beslastningarna som idrott innebär. Trots att det pågår ett stort arbete för att minska skaderisken så finns det mer att göra.
– Det går alltid att göra mer, det finns så otroligt många föreningar, barn och unga som är utövare och ledare. Vi har hur mycket jobb som helst och vi behöver göra ännu mer. Det här är ett gemensamt ansvar som vi har.