Elin Palsdottir Stenberg är dietist på Varbergs rättspsykiatri

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om de vill leva ett mer hälsosamt liv är det möjligt” – Elin Palsdottir Stenberg hjälper intagna på rättspsykiatrin i Varberg med dieten. Foto: Casandra Hallberg/SVT

Intagna på rättspsyk går upp i vikt – så ska nya dietisten i Varberg vända trenden

Publicerad

En viktuppgång på 20-30 kilo på kort tid till följd av medicinering, är inte ovanligt för intagna på rättspsykiatriska kliniken i Varberg. Nya dietisten Elin Palsdottir Stenberg ska hjälpa dem till sundare levnadsvanor och bättre kosthållning.

– Många av patienterna har inte något val. De behöver gå på de här läkemedlen. Men det är inte roligt med biverkningarna, säger dietisten Elin Palsdottir Stenberg.

Första av sitt slag i regionen

Sedan årsskiftet är hon anställd som dietist både inom heldygnspsykiatrin och den rättspsykiatriska kliniken, en ny tjänst inom Region Halland.

Nu införs gemensam träning, temaveckor kring livsstil och hälsosamtal på rättspsykiatrin för att motivera och inspirera de intagna till sundare vanor.

I klippet ser du Elin berätta hur hon ska hjälpa patienterna på rättspsyk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.