Dietisten spräcker myter om blodsockerdieten: ”Behövs inte om man är frisk”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dietisten spräcker de vanligaste myterna om blodsockerdieten: ”Mycket mer komplext” Foto: SVT

Dietisten synar trendande blodsockerdieten: ”Inget man behöver oroa sig för”

Publicerad

Är det farligt att ha högt blodsocker? Och kan man sänka det med äppelcidervinäger? I sociala medier sprids många falska fakta om blodsocker, menar dietist Malin Björklund.

– Friska individer behöver inte ha koll på sitt blodsocker, säger hon.

Att mäta och äta efter sitt blodsocker har tidigare förknippats med exempelvis en diabetesdiagnos, men under en längre tid har olika dieter som kretsar kring blodsocker trendat i sociala medier.

Användare pratar om olika fördelar med en diet som balanserar blodsocker i videoklipp som sprids online. Med påståenden om att dieten orsakar viktnedgång, högre energi och hormonbalans.

Även företag marknadsför nu blodsockermätare för personer utan diabetes på sociala medier, rapporterar brittiska BBC.

”Snabba tips för att stabilisera ditt blodsocker” och ”Kontrollera ditt blodsocker” är exempel på rubriker som tidigare lagts upp av svenska användare på Tiktok. Nyligen har även en influencer gjort ett samarbete med ett dryckföretag som säger sig ska ”stabilisera blodsockret”.

Trenden kritiseras

Nu har läkare gått ut och varnat för att blodsockermätare är onödigt för personer utan diabetes och kan, i extremfall, leda till ätstörningsproblematik. Detta på grund av fixeringen av att mäta siffror och att avstå från kolhydrater för att undvika ”blodsockertoppar”.

– Friska individer får inte blodsockertoppar utanför det normala intervallet, och därför är det ingenting som man behöver oroa sig för, säger dietisten Malin Björklund.

Vad stämmer då egentligen av det som sägs på nätet?

Hör henne sortera fakta från fiktion om blodsocker i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.