Eva Castell, ordförande Hallands biodlardistrikt, konstaterar glatt att biodling är ”svettigt, men väldigt rogivande”. Foto: SVT / Privat

Intresset för biodling ökar stadigt i Halland

Publicerad

På flera håll i landet har biodling blivit allt populärare under corona. I Halland är trenden mer långvarig än så, åtminstone de senaste tio åren ökar antalet odlare stadigt.

– Att det finns många små biodlare utspridda är ju bra för pollineringen och mångfalden, säger Eva Castell, ordförande Hallands biodlardistrikt.

Omkring 800 biodlare är anslutna till Hallands biodlardistrikt. I vissa medlemsföreningar är det till och med kö och nybörjarkurser måste bokas långt i förväg.

– Det är en fantastisk värd att komma till, hur samhällena är uppbyggda och fungerar. Svettigt så klart, men väldigt rogivande att hålla på med bin, säger Eva Castell, ordförande i Hallands biodlardistrikt.

Hon har haft bin i 17 år. Numera nöjer hon sig med fem samhällen, det är ju en hel del jobb och inte alls bara att ställa upp en kupa och tro att den sköter sig själv.

Är man det minsta lik Nalle Puh är troligtvis honung det första man tänker på när man hör talas om bin. Det var tidigare ofta huvudskälet till att skaffa bin. I dag är skälen många gånger andra, menar Castell.

Vill ha pollinerare

– Många som börjar har kanske skaffat hus och med huset följer trädgård, träd och bärbuskar och man vill ju ha sina blommor och bär pollinerade, berättar Eva Castell.

Och uttryck som ”arbetsbi” gör onekligen skäl för sig.

– För att ett enda bi ska få ihop ett halvt kilo honung måste det flyga motsvarande två varv runt jorden.

I klippet nedan möter du nyblivna biodlaren Jenny Johnsson från Merlänna i Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.