Varning för starka bilder. Två timmar tog det att såga av gaffeln som pressats in i Joakims lår – följ med till olycksplatsen på Carlsbergs lager och se honom berätta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för starka bilder. Det tog två timmar att såga av gaffeln som pressats in i låret – följ med till olycksplatsen på Carlsbergs lager och se Joakim berätta. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Joakim var nära att dö i arbetsplatsolycka – truck på Carlsberg spetsade hans lår

Publicerad

Plötsligt pressades truckens gaffel in låret. 40 kilo härdat stål satt kvar genom Joakim Carlssons ben när han fördes till sjukhus. Nu berättar han själv om olyckan som höll på att sluta med döden på Carlsbergs lager i Falkenberg.

– Jag hade otur men samtidigt en jäkla tur.

”Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet”, det är Arbetsmiljöverkets vision. Men faktum är att tusentals skadads varje år och hittills har 37 personer dött på jobbet 2024.

Joakim Carlsson var nära att gå samma öde till mötes för tre år sedan på Carlsbergs automatiserade lager i Falkenberg.

Gaffeln slet sönder kroppspulsådern

En självkörande truck pressade en av sina fyra gafflar genom hans vänstra lår med en hastighet på 30 centimeter per sekund. Den missade lårbenet, men trasade sönder muskler, kärl och kroppspulsådern. Han satt fast, och var vid medvetande, medveten, i nästan tre timmar innan räddningspersonal sågat loss honom.

– Man kan inte sätta ord på smärtan och paniken, säger Joakim Carlsson.

Carlsberg skyldiga till arbetsmiljöbrott

I våras var polisutredningen klar och åklagarens slutsats var att det handlade om ett arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada.

Carlsberg erkände ansvar genom att acceptera ett strafföreläggande och betala en företagsbot på 400 000 kronor.

En person på Carlsbergs lager i Falkenberg i en gul reflexjacka står i en stor lagerlokal med många hyllor i bakgrunden. Lokalen har hög takhöjd och är upplyst, vilket ger en känsla av utrymme och aktivitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan inte ske igen” – se hur Jonas Kudermann från Carlsberg Sverige svarar om Joakims olycka. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Vid bötesbelopp upp till 3 miljoner kronor behöver inte arbetsmiljöbrott avgöras i domstol, utan en åklagare kan utfärda ett strafföreläggande om företaget erkänner brott.

De pengarna går till staten. Den olycksdrabbade får ersättning för det som täcks av försäkringen genom kollektivavtal.

Efter olyckan har Joakim Carlsson med hjälp av facket ändå förhandlat sig till att Carlsberg står för viss behandling för sina kvarvarande skador.

Tycker att Carlsberg skjuter över skulden

Men Joakim upplever att han har fått kämpa för det – trots att företaget efter olyckan skriftligt intygade att de ville hjälpa honom på ”alla sätt vi kan” och att han som individ inte har någon skuld för olyckan.

Joakim tycker inte att beskrivningen stämmer överens med den inställning som företaget haft i polisens förundersökning. Där tycker han snarare att Carlsberg skjuter över skulden på honom.

Starta klippet nedan för att se Joakim Carlsson förklara varför han upplever att det är något som skaver med arbetsgivaren Carlsberg efter olyckan.

Utdrag från dokument från Carlsberg Sverige och ben på sjukhussäng med plåster och stygn på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Både besviken och förbannad”, säger Joakim Carlsson eftersom han menar att Carlsberg försökt skjuta över skulden på honom i utredningen efter olyckan. Foto: Marcus Alakangas/SVT/Privat

Arbetsplatsolyckor i Sverige

Antal skadade med sjukfrånvaro

2019: 36 871

2020: 33 845

2021: 40 764

2022: 36 130

2023:  40 194

2024: 29 454 (fram till 29 oktober)

Antal döda i arbetsplatsolyckor

2021: 46

2022: 49

2023: 63

2024: 37 (fram till 29 oktober)

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.