En person står på en grön gräsyta och gestikulerar med sin hand, pekande mot ett synligt område i bakgrunden. Det är en solig dag med klar blå himmel och träd i omgivningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ska kommunen byta ut översvämningsskyddet. Hör Ulrika Granfors berätta mer i klippet. Foto: Casper Sewerin/SVT

Jordvall ska skydda drabbat område från översvämningar i Kungsbacka

Publicerad

Signeskulle är ett av de områden som drabbas värst när Kungsbackaån svämmar över. Nu ska kommunen bygga ut översvämningsskyddet.

– Det visar sig vara nödvändigt med facit i hand, säger Ulrika Granfors, förvaltningschef på Teknik.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har sen tidigare listat Kungsbacka som ett område med betydande översvämningsrisk. I den senaste rapporten har Kungsbacka dock strukits från listan.

– Att ett område inte längre är identifierat betyder inte att risken för översvämning har försvunnit, utan att med ny kunskap och uppdaterad information har andra områden visat sig få större konsekvenser ur ett nationellt perspektiv, säger Maja Coghlan, handläggare på MSB.

Jordvallen förväntas vara färdigbyggd 2025 – mer om varför den byggs får du reda på i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremväder i Sverige

Mer i ämnet