En person i en högsynlighetsjacka står vid en grön gräsyta nära en vattenspegel, med en vall och träd i bakgrunden. Personen håller i en karta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska Gagnefs kommun skydda samhällen längs Västerdalälven. I Björbo visar gatuingenjör Henric Larsson hur vallar hanterar höga flöden. Följ med och se lösningarna i praktiken. Foto: Johan Lindgren

Vart femte hus i Björbo kan översvämmas vid 100-årsflöde i älven

Uppdaterad
Publicerad

Björbo i Gagnefs kommun är en av de tätorter i landet som skulle påverkas mest till följd av översvämningar i vattendrag. Nästan vart femte hus skulle översvämmas vid ett ovanligt högt flöde i Västerdalälven.

– Om vattnet skulle stiga över vallen får vi nog stå och se på, säger Henric Larsson, gatuingenjör, Gagnef kommun.

I SVT:s sammanställning över tätorter i landet som skulle drabbas mest av höga flöden från vattendrag återfinns Björbo i Gagnefs kommun.

Där skulle nästan en femtedel av byggnaderna och en femtedel av tätortens yta översvämmas vid ett så kallat 100-årsflöde i älven. Det vill säga ett flöde som inträffar i snitt en gång vart hundrade år.

Extremväder i Sverige

Översvämningarna kan öka

Västerdalälven har inga reglerbara magasin och vattenståndet kan därför variera snabbt. Den senaste allvarliga översvämningen skedde 1986, men tidigare översvämningar har varit värre.

– Först mot slutet av seklet kan hundraårsflödena i Västerdalälven bli lägre, när snömängderna minskar, men innan dess beräknas dom nå högre nivåer än idag, säger Eva-Karin Ljungblad, klimatanpassningssamordnare, Länsstyrelsen Dalarna.

Flera åtgärder under åren

Redan på mitten av 60-talet byggdes en pumpstation i Malung för att få ut vatten från samhället. Efter de höga flödena 1986 byggdes vallar i bland annat Björbo för att skydda samhället. De senaste större åtgärderna längs älven har gjorts i Vansbro.

– Vi har byggt en helt ny vall på två kilometer för några år sedan och höjt en befintlig äldre vall så att dom nu ska klara ett hundraårsflöde, säger Tomas Carlsson, tf beredskapssamordnare, Vansbro kommun.

Finns en gräns för att bygga skydd

Det går inte att bygga in samhällena längs älven bakom vallar helt och hållet. Istället krävs andra åtgärder.

– En viktig åtgärd handlar om att man som fastighetsägare i ett sådant område är förberedd så att man kan hantera en översvämningssituation, säger Eva-Karin Ljungblad.

SVT:s meteorolog intill en bild på en översvämmad väg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Pererik Åberg om vad ett hundraårsregn är – och varför de väntas ske allt oftare. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremväder i Sverige

Mer i ämnet