• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så här såg det ut när statsgeolog Kärstin Malmberg Persson inspekterade stranderosionen längs Hallandskusten. Foto: SVT/ arkiv

Kartläggning om stranderosion – förväntas bli värre

Uppdaterad
Publicerad

Nedbrytningen av sand, jord och berg vid våra Halländska stränder är för tillfället inte alarmerande, enligt SGUs kartläggning. Men det kan komma att ändras.

Sveriges geologiska undersökning, SGU, har kartlagt hur våra Halländska stränder mår, hela vägen från Skånegränsen i Halland till Varberg. Vilket är sammanlagt 145 kilometer strand. De kollade främst på erosionen, alltså den naturliga processen när nedbrytningen av berg, jord och sand sker längs kusten.

Här i Halland är läget ganska okej, men det beräknas bli värre. Kärstin Malmberg Persson är statsgeolog på SGU.

– Stranderosionen är än så länge begränsad. Men det är viktigt att man är vaksam, stigande havsnivåer, väder- och klimatförändringar kan snabbt påverka erosinen, säger Kärstin Malmberg Persson.

Enligt kartläggningen som presenteras i en rapport som SGU tagit fram, är det bra om kommuner, länsstyrelser och andra berörda är på sin vakt trots att det inte är alarmerande, än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.