Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kvinna misstänks ha utsatts för vanvård under en lång tid – nu anmäler Varbergs kommun händelsen som ett allvarligt missförhållande enligt lex Sarah. Foto: Alice Loth/SVT

Kommunen lex Sarah-anmäler sig själv efter misstänkt vanvård i Varberg

Publicerad

En kvinna misstänks ha vanvårdats i sitt hem genom felmedicinering, tvång och hot. Allt uppdagades när kvinnans mamma avled.

– Vår insyn har varit begränsad, säger Ola Viestam, tillförordnad socialförvaltningschef.

I klippet hör du Ola Viestam beskriva kommunens syn på ärendet.

Nu anmäler Varbergs kommun sig själv till Ivo, inspektionen för vård och omsorg.

Utsattes för psykiska hot om bestraffning

Kvinnans mamma ska ha haft egna idéer kring dotterns assistansvård – och under många år utan någon insyn. I anmälan till Ivo skriver kommunen att kvinnan bland annat har utsatts för psykiska hot om bestraffning, hårdhänt handlag och tvång.

Ivo: ”Kommunen bär ansvaret”

Men det verkar finnas oklarheter kring vem som egentligen bär ansvaret för tillsynen av den personliga assistansen. I ett mejl till SVT beskriver Ivo att ”kommunen har alltid ansvaret att följa upp att kommuninvånarna får det stöd och den hjälp de behöver”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnan fick en fyra gånger så stor dos medicin mot vad som var ordinerat – och även andra läkemedel utan grund. I klippet ovan berättar SVT:s reporter Alice Loth vad som kommit fram i fallet. Foto: SVT

Fakta: Tillsyn av personlig assistans

Ansvaret för personlig assistans är delat mellan kommunerna och Försäkringskassan. Om någon assistans med mer än 20 timmar per vecka är Försäkringskassan ansvarig för att bedöma och betala ut assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken (SFB).

Kommunerna står dock alltid för kostnaden av de 20 första timmarna även i ett sådant beslut, och har alltid det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.