Hans-Jörgen Wahlhed, chef för socialförvaltningen i Halmstad, svarar på kritiken mot att resurspass riskerar att öka covid-19-smittan. Foto: SVT/Ida Röök Svalander

Kommunen ser ingen ökad smitta på grund av resurspassen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen har inte sett någon ökad smittspridning av covid-19 på boendena efter att resurspassen introducerades. Hans-Jörgen Wahlhed, chef på socialförvaltningen i Halmstad, menar att resurspassen är nödvändiga för att bemanna upp på boendena.

Anställda inom socialförvaltningen i Halmstad riktar kritik mot kommunen. Detta eftersom man ibland måste hoppa in och arbeta på olika boenden, något som de anställda menar bidrar till ökad smittspridning av covid-19.

Enligt Hans-Jörgen Wahlhed har man dock inte sett att så är fallet, han menar snarare att resurspassen behövs i ännu högre grad i pandemitider.

Coronaviruset i Halland

Resurspass har införts i samband med arbetet mot heltid som norm inom vård och omsorg. Kritiken mot så kallade hälsosamma scheman har varit stor och nu slår personal larm om att resurspassen dessutom kan ge en ökad smittspridning av covid-19.

Hans-Jörgen Wahlhed säger bland annat att det är en bra lösning att kompetenta medarbetare täcker upp för varandra.

Den förklaringen motsätter sig dock Gunhild Christensen Nilsson, som arbetar på ett gruppboende.

– Det spelar ingen roll hur stor kompetens jag har, när jag ska möta nya brukare gång på gång och de inte känner mig. Det är cyniskt att se att det räcker att vi har en kompetens för arbetet i sig. Att jobba på ett gruppboende är inte detsamma som att köra lastbil. Vi jobbar med människor, säger hon.

I klippet ovanför svarar socialförvaltningens chef Hans-Jörgen Wahlhed på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet