Hanne Robinson och Mujtaba Alizadeh tycker att SVT Nyheter ska förklara saker på ett mindre komplicerat sätt för att inte tappa ungdomars intresse. Foto: SVT

Kritiken från eleverna: ”SVT är för komplicerat”

Uppdaterad
Publicerad

Mindre krig och skjutningar och mer positiva nyheter, samt en rak uppmaning; förklara nyheterna enklare. Gymnasieelever i Kungsbacka var stenhårda när de fick tycka till om SVT Nyheters rapportering.

I ett klassrum på Elov Lindälvs gymnasium startas varje dag med att eleverna tittar på en av SVT Nyheters morgonsändningar. Sedan diskuterar de nyheterna och utifrån de ämnen som tas upp så kan lärarna plocka upp olika ämnen som till exempel samhällskunskap, geografi och historia.

Personalen tycker att arbetssättet fungerar bra, särskilt för eleverna i det här klassrummet som av olika anledningar behöver extra stöd i skolan.

#fikamedSVT

Därför föll det sig också naturligt att handledaren och elevstödjaren Thomas Ljunggren hörde av sig till SVT Nyheter Halland när vi sökte hallänningar som ville fika med oss, precis som vi gjorde med ett gäng bilintresserade ungdomar i Åsa i januari.

”Alla invandrare får dåligt rykte”

Just den förmiddagen som vi besöker klassen rapporterar SVT Nyheter bland annat om maskeringsförbud på fotbollsläktare och Donald Trumps första tal till kongressen.

Adam Bashardost, 16, tycker att svenska nyheter tar upp USA för mycket. Han tycker också att det rapporteras för mycket om skjutningar i Sverige.

– Det känns som alla invandrare får dåligt rykte. Skjutningarna beror inte på mig men ändå känner jag mig obekväm, säger han och fortsätter;

– Jag vill att ni sänder mer nyheter om bra saker som invandrare gör så att vi kan uppmuntras av det.

Flera synpunkter på SVT:s innehåll

Rasmus Hansson, 18, tycker det rapporteras för mycket om krig och elände.

– Man ser ju mest bara hemskheter. Folk dör överallt och det är bara massa död. Jag hade kanske tittat mer om det visades saker som man blir glad av, säger Rasmus.

Under fikastunden flyttar vi oss mellan de olika borden och de flesta av eleverna har massor av tankar och synpunkter på SVT:s nyhetsinnehåll.

Bushra Bashardost, som kom till Sverige för två år sedan, har lärt sig svenska snabbt. Först genom att låna barnböcker och använda översättningsverktyg på internet och sedan genom att titta på nyheter på lätt svenska. I dag klarar hon av att följa de ordinarie nyhetssändningarna, men inte helt utan problem.

– Jag brukar fråga när jag inte förstår något. Det är fortfarande svåra ord som jag inte förstår och saker om samhället som är nya för mig, berättar hon.

”Rapportera på ett lättare sätt”

Hon tycker att nyheter som tar upp politik och natur är de mest intressanta. Och särskilt när två politiska personer bjuds in för att diskutera med varandra.

– Då kan jag bestämma mig om min egen åsikt om vad jag tycker är rätt, säger Bushra Bashardost.

Hanne Robinson, 16, och Mujtaba Alizadeh, 18, är inne på samma spår som Bushra när det kommer till att många nyheter är svåra att förstå.

– Ni måste kunna förklara nyheter utan att det blir för komplicerat. Om det är något man inte är insatt i – och så kommer det svåra ord som man inte förstår – då är det mycket svårare att bry sig om nyheten när man halva tiden inte fattar vad dom pratar om, säger Hanne Robinson.

– Jag vill veta hur ekonomin fungerar men inte på ett svårt sätt. Det borde rapporteras på ett lättare sätt för ungdomar. Det är viktigt att man lär sig om inkomster och utgifter, säger Mujtaba Alizadeh.

Gillar lokala nyheter

Några killar pratar om att de vill se mer av fotbollsligorna i Spanien och England men mindre om Zlatan Ibrahimovic. De tycker att det rapporteras för mycket om Sveriges stora fotbollsstjärna och för lite om storklubbar som till exempel Real Madrid.

Hanne Robinson vill se mer ridsport och gärna det som kallas mountain games.

Jaida Ali däremot, hon slår ett slag för lokala nyheter.

– Jag läser bara nyheter om det handlar om Kungsbacka.

Vad för slags nyheter då?

– När det har hänt något och så. När någon har blivit misshandlad till exempel. Eller om det står om andra brott. Sedan hör jag med kompisar om det är sant eller inte, säger Jaida Ali.

Tror du att det är sant?

– Ja för det mesta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#fikamedSVT

Mer i ämnet