Foto: Kristin Renulf / SVT

Kören som sjunger hellre än bra – SVT fikade med Stämgafflarna

Publicerad

I snart tio år har kören Stämgafflarna i Värnamo träffats för att sjunga tillsammans. Medlemmar har kommit och gått men en sak består; alla som vill får vara med.

– Vi är ett 20-tal glada amatörer, säger Karolina Roos som varit med sen starten.

Vi kommer med vår fikakorg precis under körens uppvärmning. Det är både rörelser och sång; ”Bär ner mig till sjön, jag känner att jag måste dit…”

Det är blandade åldrar och glädjen går inte att ta miste på.

Karolina Lindroos har varit med i kören sedan starten 2008. Foto: Kristin Renulf / SVT

– Vi är ett 20-tal glada amatörer. Det är det klassiska i många fall, en musiklärare som har sagt att du kan ju inte sjunga. Men här får alla vara med, det är roligt med den dynamiken, säger Karolina Lindroos, som har varit med sedan starten 2008.

Hon säger att kören startades som ett komplement till alla kyrkokörer.

– De sjunger ju en viss typ av sånger som kanske inte passar alla. Här bestämmer vi alla sånger tillsammans och har inga noter. Vår devis är; Vi sjunger hellre än bra, men vi blir ständigt bättre.

Vad betyder Stämgafflarna för dig?

– Det är mitt andrum i en hektisk vardag. Många sysslar med yoga eller mindfullness. Jag går hit och sjunger istället, det fyller mig med energi och välbefinnande både fysiskt och psykiskt.

Behöver inte vara perfekt

Mattias Skogefors har varit med i snart sex år. Till skillnad från många andra i kören är han van att sjung offentligt, men kören är betydelsefull för honom.

– Annars ska allt vara så perfekt. Här kan man fjanta till det om man vill och den sociala biten är viktigare. Ibland sjunger vi inte ens på övningarna utan umgås bara.

Du kommer att fortsätta gå hit?

Mattias Skogefors tycker att det sociala är lika viktigt som att sjunga. Foto: Kristin Renulf / SVT

– Ja, jag behöver det här. Alla blir alltid så glada av att se en och kommer man inte är man alltid saknad.

Det är också Mattias Skogefors som har bjudit in SVT till fika. Vi tränger ihop oss i fikarummet med några termosar kaffe och kanelbullar.

Ett samtal om nyheter

Vi lämnar sången för en stund och börjar istället prata om nyheter. Många i kören tycker att rapporteringen idag är för negativ.

– Man kan känna en maktlöshet av allt negativt. Det gör en liksom trött.

– Sändningarna skulle alltid avslutas med en glad nyhet.

– Jag ser gärna fler uppföljningar, hur det gick sedan för dem som drabbats av något.

Flera följer SVT Nyheter både via appen, genom social medier och på tv. Det som efterfrågas mest är berättelser om vanliga människor och att nyheter ska sättas i ett sammanhang och förklaras.

– En bra balans mellan stort och smått, säger någon.

– Nyheter ska ge hopp och alternativ, visa på möjligheter.

Alla ska vara med

En äldre kvinna tycker att ungdomar får alldeles för liten plats i nyhetsflödet.

– Ungdomar har så mycket klokskap om man frågar dem på allvar, tar dem på allvar. Det ska ni tänka på.

Vi pratar också om vikten av att belysa integration och att sudda ut gränser. Lite som kören Stämgafflarna; alla ska få vara med och alla ska få plats.

Samtalet skulle säkert kunna pågå i ett par timmar till men kören har ju faktiskt samlats för att få sjunga lite tillsammans.

Med varsitt leende på läpparna går vi ut i regnet till bilen, till tonerna av ”Musik ska byggas utav glädje”. Väldigt passande låtval för den här fantastiska kören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#fikamedSVT

Mer i ämnet