– Det här är en långsiktig miljösatsning som Kungsbacka gör. Och just här på Aranäsgymnasiet är det 1.600 kvadratmeter som ska vara i drift i juni, säger Fredrik Hansson (C), kommunalråd och ordförande i sevicenämnden.
Topp tio i landet
Installationen på Aranäsgymnasiet är en del av en större satsning där Kungsbacka ska montera 3.500 kvadratmeter solceller på nio kommunala byggnader.
Kungsbacka har sedan en tid tillbaka satsat på solenergi, och förra året rankades kommunen som topp tio i en mätning av kommunal solenergi.
– Vi ser att miljön och ekonomin går hand i hand, säger Fredrik Hansson.
Kritiserad lagändring
Förra sommaren ändrade regeringen lagen om skatt på energi. Solcellsanläggningar med en effekt på över 255 kilowatt blev skattepliktiga.
Lagen gällde dessutom per organisationsnummer, vilket innebar att exempelvis en kommun med bara ett organisationsnummer måste räkna ihop den totala effekten av samtliga anläggningar.
– Det blev en skatt på solel helt enkelt och den var ju vansinnig, som jag ser det. Glädjande nog så har man lyssnat på kritiken och föreslagit ändringar i regelverket, säger Fredrik Hansson.
Läs mer: Förslag: slopa bidrag och inför sol-ROT
Välkommen förändring
Det nya förslaget innebär att skatten på solel sänks från 29,5 öre till 0,5 öre per kilowattimme. Dessutom försvinner organisationsnumret, och gränsen på 255 kilowatt kommer istället att gälla per anläggning.
Beslut om förslaget fattas nästa vecka.
– Det är jättevälkommet. Nu ser vi att det gynnar oss igen, med de här nya förslagen. Men vi hade satsat ändå, säger han.