Kungsbackas hetaste valfråga 2018 – vad hände?

Uppdaterad
Publicerad

Att öka trygghetskänslan på Resecentrum i Kungsbacka var en av de hetaste frågorna inför valet 2018. Då var politikernas lösning att sätta upp övervakningskameror. 12 kameror har sedan satts upp – men den upplevda trygghetskänslan är oförändrad, enligt medborgardialogen.

– Det är polisen, skolan och civilsamhället som gör skillnaden, säger Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

I stort anser Kungsbackas invånare att det är en trygg stad, detta enligt den årliga medborgardialogen. Det som sticker ut är att det upplevs otryggt runt Resecentrum och i Badhusparken.

Vad som lovades inför valet 2018 och vad som lovas nu hör du i klippet.

Så vill partierna öka trygghetskänslan på stationen:

Socialdemokraterna

”När våra invånare känner av otrygghet ska det tas på allvar. Det viktigt att vi som politiker får en ordentlig redovisning om varför det ser ut som det gör och vad som ligger bakom den oförändrade upplevelsen. Är det så att den upplevda otryggheten går hand i hand med att det verkligen är en otrygg plats måste kraftfulla åtgärder vidtas som står upp mot det som händer. Först efter vi har fått det klart för oss, så kan vi ge besked om vad som kan och ska göras”, säger Magdalena Sundqvist (S), ledamot i kommunsstyrelsen.

Sverigedemokraterna

”Vi är för övervakningskameror. För att förebygga vill vi ha ronderande ordningsvakter som kan patrullera på särskilt otrygga platser, trygghetsfrågan är en av våra viktigaste frågor”, säger Carita Boulwén, gruppledare för SD i Kungsbacka.

Centerpartiet

”Att få känna sig trygg i sin närmiljö är grundläggande och en fråga som Centerpartiet prioriterar. Det ska kännas lika säkert oavsett plats eller tid på dygnet. För att öka trygghetskänslan vid Resecentrum så är kameraövervakning något vi välkomnar. I Badhusparken är en väl fungerande belysning den åtgärd som vi bäst tycker bidrar till en ökad känsla av trygghet”, säger Fredrik Hansson (C), kommunalråd i Kungsbacka.

Liberalerna

”Nu har vi testat övervakningskameror nu vill vi se att vi testar ordningsvakter. Övervakningskameror är bra för att klara upp brott men med ordningsvakter kan man förebygga”, säger Monica Neptun (L), kommunalråd i Kungsbacka.

Vänsterpartiet

”Man måste återinföra nattvandrande socionomer för att öka den vuxna närvaron på stationen. Kommunen måste vandra ouniformerad för att hålla det lugnt och prata med ungdomarna, för att bygga ett lugn inifrån och inte utifrån med uniformerade personer”, säger Viking Bengtsson (V), förstanamn för Vänsterpartiet i Kungsbacka.

Miljöpartiet

”Övervakningskameror är användbara för att klara ut brott, men det är inte detsamma som att öka den faktiska tryggheten, eller den upplevda tryggheten. För det behövs det mer människor i rörelse i ett område. En stad man känner, använder och är en del av blir en tryggare plats. Det är fortfarande en bra idé att uppsökande verksamhet för att nå de som använder droger. Förebyggande socialt arbete lönar sig i längden”, säger Maria Losman (MP), ledamot i kommunstyrelsen.

Kristdemokraterna

”Vi vill ha fler kameror, näringsidkare vid resecentrum upplever en förbättring med de som är redan uppsatta. Vi vill även ha mer och bättre belysning samt att ”rummet” förbättras tex med belyst konstverk. Att färglägga tunneln ser vi som en positiv åtgärd. Vårt önskemål är fler närvarande poliser men finns inte de resurserna så är vi inte främmande för att kommunen bekostar trygghetsskapande personal under de tider upplevelse av otrygghet förekommer”, säger Peter Wesley (KD), ledamot i kommunstyrelsen.

Kungsbackaborna

”Väktare är en viktig del för att medborgarna skall känna sig trygga speciellt på kvällar/nätter. Kamerans roll blir alltmer ett hjälpmedel för att leda i bevis på vem som skapade otryggheten i stället för att skapa trygghet  Men ordningsvakter syns och det är absolut det bästa sättet att lugna ner läget och skapa trygghet. Ger man ordningsvakterna lite mer förordnande i större område runt stationen så tror vi att trygghetskänslan kommer att förbättras avsevärt. Så ordningsvakter för tryggheten och kameror för bevisföring om olyckan har varit framme”, säger Roger Larsson (KB), ledamot i kommunfullmäktige.

Moderaterna

”Det är polisen, skolan och civilsamhället som gör skillnaden”, säger Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet