Kuratorn Mats Lindén oroar sig över de långa kötiderna Foto: Anton Berglund

Kuratorn: ”I värsta fall kan det leda till att man tar sitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

På ungdomsmottagningen i Falkenberg har antalet ungdomar som söker råd för att de inte känner sig hemma i sin kropp ökat. Kuratorn Mats Lindén är kritisk till de långa väntetiderna. – Det är verkligen inte jämlikt, säger han.

– Jag har jobbat i tio år här och i vanliga fall har det varit en eller två ungdomar per år. Förra året var det åtta och jag fick också möjlighet att skriva remiss för utredning. Det har verkligen ökat, säger Mats Lindén, kurator på ungdomsmottagningen i Falkenberg.

Den som känner att hen har fötts i fel kropp måste först utredas och sedan få en diagnos innan personen kan få könskorrigerande behandling. Men väntetiderna är oftast långa och ser helt olika ut beroende på var någonstans i landet du bor. 

– Jag vet att många transpersoner säger att det är som att livet är på pause. Vi vet ju redan nu att HBTQ- och transpersoner mår sämre än folket i övrigt  när det gäller psykisk hälsa. Vi vet också att man har i högre grad har gjort självmordsförsök. I värsta fall kan det leda till att man tar sitt liv, säger Mats Lindén.

Stora skillnader

Det finns åtta mottagningar i landet som utför könsutredningarna. Söker du vård för könsdysfori i Halland skickas remissen till de närmaste mottagningarna i Alingsås eller i Lund. Men kötiden från att remissen har skickats till att du får påbörja din utredning är helt olika. En rundringning som SVT Nyheter Halland har gjort visar att skillnaden mellan mottagningarna kan vara så stora som femton månader.

– Det är bra att det är korta väntetiderna på vissa håll men att det ska vara så olika i landet är inte okej. Om man tänker på hälso- och sjukvårdslagen som ska ge jämlik vård. Det är det verkligen inte om man får vänta så länge, säger Mats Lindén.

Mer accepterat idag

Han tror att anledningen till att fler ungdomar nu söker vård för könsdysfori är att det har blivit mer accepterat i samhället.

– Jag tror det beror på att det är mer okej att prata om detta idag. Det har varit mycket program i tv och radio som visar upp transpersoners situationer. När man då hör någon annan som berättar kan man känna igen sig, säger Mats Lindén.

Kötiderna för utredning

När du söker vård för könsdysfori skickas en remiss till någon av landets åtta specialistmottagningar. Det är bara de som gör könsidentitetsutredningar vilket leder till en diagnos och möjlighet till en könskorrigerande behandling som kirurgi och hormonbehandling.  SVT Nyheter Hallands rundringning till några av mottagningarna visar att skillnaderna i kötid är stora.

Alingsås: 12 månader.

Stockholm: under 18 år - 9 månader.

Stockholm: över 18 år – 10 månader.

Lund: under 18 år – 1-2 månader.

Lund: över 18 år – 17-18 månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.