Konstverket ”Vad vi vill” på Söndrumsskolan i Halmstad har väckt reaktioner. Foto: Michelle Roy

Tavla med kvinnligt kön rör upp känslor

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en konstdebatt runt grafittimålningen på Söndrumsskolan i Halmstad. Anledningen är att ett av motiven i målningen är ett kvinnligt kön.

Ett 20-tal graffitikonstnärer har på uppdrag av kommunen i samarbete med Statens konstråd skapat stora konstverk på olika ytor i skolan. Sammanlagt är det 180 kvadratmeter som täckts av graffiti. Konstnären Carolina Falkholt ligger bland annat bakom en målning av ett par spretande ben med ett kvinnligt kön i centrum.

Målningen är en del av ett större konstverk placerat på elevskåp och just delen med könet har utsatts för kritik. Bland andra av Håkan Wallin (FP) ur stadens barn- och ungdomsnämnd som i tisdagens Dagens Nyheter förklarar att motivet ”inte är okej bland unga elever”.

Carolina Falkholt

Eleverna är inte upprörda

Söndrumsskolans rektor Hans Åkerlund berättar i en intervju med Kulturnyheterna att han pratade med eleverna i den nyöppnade skolan under måndagen.

– De är inte upprörda. När man pratar med eleverna pratar de om hela verket och inte om delar av det.

Inte heller elevernas föräldrar har riktat någon kritik mot konstverket, i alla fall inte vad Hans Åkerlund känner till. Men han säger att han har förståelse för en del av reaktionerna.

– Jag kan förstå argumentet att man vanligtvis kan välja vilken konst man vill se, genom att man söker sig till de platser där konsten finns. I det här fallet får eleverna inte välja, de måste infinna sig här.

Hans Åkerlund hade själv ingen påverkan i valet av konst eller dess utförande och för honom var motivet en överraskning.

Vilken var din reaktion när du såg konstverket?

– Jag tänkte att nu kommer vi ha Sveriges mest kända konstverk, och att det är något att vara stolt över. Sen insåg jag att det här kommer jag behöva prata med media om.

”Snoppar hit och snoppar dit, det är ingen som klagar på det”

Graffitikonstnären Carolina Falkholt berättar att ”fittan” är ett återkommande motiv i hennes konstnärskap.

– Det kvinnliga könet ses som något slags porrkön. Det har en helt annan laddning än snoppen och ses som en negativ symbol. Jag tycker att det är fruktansvärt och vill därför med min konst väcka debatt.

Kritiken som väckts ser hon därför som något positivt då den framkallar den debatt som hon efterlyser.

– Samtidigt är det klart tråkigt att de få gånger som ett kvinnligt kön avbildas alltid ska mötas med negativitet.

”Dags att börja prata om såna här saker”

En del av kritiken som riktats mot verket är att de yngsta eleverna på skolan, tolv år gamla, inte är mogna nog för den här typen av konst. Något Carolina Falkholt inte håller med om. 

– Det finns flickor som är sex år gamla som får sina kön ihopsydda och förstörda. När man blivit tolv tycker jag att det är dags att man börjar höra och prata om såna här saker.

Att det är vuxna som klagat på målningen och inga elever ser hon som ett bevis på att de tillhör en äldre generation med mer inskränkta åsikter än de yngre eleverna.

– Kritiken säger mer om vad de vuxna tänker och deras referensramar. Jag har till exempel aldrig tänkt att det skulle vara några nätstrumpbyxor som benen är klädda i vilket vissa har påstått.

Målet: En feministisk skola

Hon berättar att hon alltid jobbar platsspecifikt och att motivet även denna gång var noga uttänkt.

– Tonåren är en mycket problematisk tid och jag tyckte att skolan var en bra plats för att diskutera de frågor som bilden väcker om till exempel feminism och jämställdhet – konst är mer än utsmyckning.

Hon berättar att hennes mål med konstverket var att göra skolan till en feministisk skola. Ett mål som tycks ha fått genomslag. Skolans rektor Hans Åkerlund berättar att de på grund av målningen tänker fokusera mer på att undervisa kring feministiska frågor.

– Det har fått oss att lyfta blicken och jag tror att den här debatten kommer leda till något positivt för skolan och eleverna, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Carolina Falkholt

Mer i ämnet